Имам един въпрос, и според мене тази тема е мястото, където трябва да го задам:
Трябва ли въобще да храним с инвертирана храна, и кога?
Доколкото аз знам, храненето с неинвертиран сироп или питки означава, че ние принуждаваме пчелите да ги инвертират, за да ги усвоят. При това инвертиране им се активират и млечните жлези, както и восъчните жлези и въобще пчелата се вкарва в режим РАБОТА НА ПЪЛНА МОЩНОСТ. Тя започва да гради, тя започва да произвежда пчелно млечице и да храни майката и пилото и въобще започва интензивно да работи. Тоест храненето с неинвертиран сироп е евивалентно на ПОДБУДИТЕЛНО и АКТИВИРАЩО ХРАНЕНЕ и трябва да го прилагаме тогава, когато искаме да ПОДСИЛИМ семейството. Ако обаче прекалим, можем преждевременно да докараме семейството до роево състояние.
Храненето с инвертиран сироп или питки е еквивалентно на хранене с мед. Пчелите се наядат бързо бързо и след това започват да го пренасят сиропа и да го разпределят по килийки, за да си намали влажността. Тоест пчелите започват да ПРАВЯТ МЕД ОТ СИРОПА. За едно денонощие могат да дръпнат 5 или 10 литра и да го подготвят за направата на мед. При това положение кога трябва да храним с инвертиран сироп? Може би само есен, когато меда в семейството е малко, и искаме пчелите да натрупат повече запаси.
С две думи ако разсъждавам правилно, в 90% от случаите пчеларите трябва да хранят само с неинвертиран сироп - тоест с най-обикновен захарен сироп. Тогава и само тогава те правят истинско хранене и истинско подсилване на семейството. А даването на инвертиран сироп е еквивалентно на това да им кажем на пчелите "Правете фалшив мед от този сироп".
Правилно ли разсъждавам, или някъде греша?