Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 35 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 346
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от srg Виж публикацията
    tsc1 аз предлагам още по просто решение.Всеки стабилизатор ни напрежение например 78ХХ става генератор на ток. Един мощен транзистор за по голям ток, трансформатор по мои груби изчисления 30V 100VA и реле за време. Иначе аз за себе си не изпитвам нужда от такова нещо засега.При по-големи мащаби вероятно. Обтелвам хоризонтално и релето за време ми е в главата Магзински 4с, ЛР 6с, ДБ 8с. Като пусна конвейра става бързо. За кръстосаното обтелване ми се струва доста сложно за равномерно нагряване.

ПП:Извинявам се пропуснал съм да прочета последните постове
    Да, това ако трябва да го правя аналогово, така бих го направил. Но много са загубите и отделената топлина. Горе вече писах - няма значение с какъв ток ще се работи - прав или променлив. И стигаме до най-евтиното и разумно решение - тиристорен регулатор на напрежение с фазово управление и обратна връзка по ток.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    3Aх30V=90W. 1000бр рамки х 6s = 2ч /даже по-малко/. 0,2 кWч енергия. Освен това аналоговия вариянт почти не консумира на празен ход.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    3Aх30V=90W. 1000бр рамки х 6s = 2ч /даже по-малко/. 0,2 кWч енергия. Освен това аналоговия вариянт почти не консумира на празен ход.
    Това е сметката на необходимата "полезна енергия". А тази, която ще подадеш, за да получиш стабилизатора на ток? Нали трябва да я разсееш някъде? Нали имаш загуби в стабилизатора и в мощния транзистор, работещи в активен режим.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Всичко е вътре.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Всичко е вътре.
    Мисля, че не ме разбра. Въпроса е не колко ток ще изхарчиш, а какво ще правиш с топлината от загубите?

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Напарво ме "кефите"!
    Да вземем да ви спретнем една олимпиада по физика и електротехника, за няма и ден изписахте сума ти му и страници във форума, в може би най-скучната тема(поне според мен)...
    Явно има много инженери и самородни таланти сред нас...

;-)

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Разсейването на 100W топлинна мощност е едно много голямо предизвикателство. Това е все едно да си купите едно малко котлонче за кафе и посредством поливане с вода да се опитвате да го държите хладно. Пробвайте - ще изливате по 10 литра вода в секунда и пак плочата ще пари и няма да може да се държи с ръка.

За да разсеем 100W топлинна мощност, вероятно ще се нуждаем от оребрен радиатор с огромна площ и тегло от 2-3 килограма и размери едва ли не на дипломатическо куфарче. Може да сведем размерите до това на една дебела книга, но ще трябва да се сложи и вентилатор. Така изглеждат нещата при 100W.

Именно поради тази причина аз използвам DC-DC преобразуватели. Те също ще греят, но 10 пъти по-малко. Както всички виждате по снимките - и двата преобразувателя си имат радиатори, и то доста сериозни. И бъдете сигурни, че те ще парят в процеса на работа. Но се надявам, че площта им е добре изчислена, и няма да се налага да слагаме някакво венилаторче.

Такава схема, която оперира с мощности от порядъка на 100W и повече в никакъв случай не трябва да се прави аналогова. Греенето ще е огромно, а и загубите на енергия ще са 10 пъти по-големи. Някой подметна за стабилизатор 78ХХ - той в никакъв случай не е подходящ. Първо защитата му е настроена на 2А, а ние искаме 3А, и второ кристала на стабилизатора няма да издържи на огромната мощност, на която ще го подложим. Не си спомням точно параметрите, но мисля че повече от 30W не могат да бъдат поети от такъв корпус (става въпрос за металния), защото топлинното съпротивление на прехода кристал-външна среда е прекалено голямо. Има мощни транзистори, които са за 115W, има и такива за 150W, но корпусите им са специално изпълнение от специален метал и много тънък метален слой между кристала и радиатора. Металния корпус на 78ХХ не е такъв и едва ли ще може да разсейва повече от 30-40W.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Напарво ме "кефите"!
    Да вземем да ви спретнем една олимпиада по физика и електротехника, за няма и ден изписахте сума ти му и страници във форума, в може би най-скучната тема(поне според мен)...
    Явно има много инженери и самородни таланти сред нас...

;-)
    Какво да се прави - и аз така се "кефя", когато попадна на задълбочен разговор за техниката на кърлинга - спорт, от който нищо не разбирам!

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Аз също включвам мощен транзистор към стабилизатора не може без него/по-ранния ми пост/. Относно топлината.За една минута ще направиш 3 рамки или ще работи 20s.Това означава 1/3 от 100W 30W. Полувината от мощноста ще се отделя върху телта остават 15W.При някои транзисори може и да не трябва радиатор.Изчисленията са за 3А а мисля че препорьката по горе беше за 2А. Вкарването на допълнителна електроника според мен само ще вдигне консумацията.
    Съжалявам ако спамим темата.Ако искате да я прехвърлим в друг раздел.Нямам желание да я раздуваме, но защитавам идеята си.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    ...Съжалявам ако спамим темата...
    Напротив - не я спамим. Разговора си е точно по темата и точно в момента се опитваме да създадем идеалния адаптор за лепене на восъчни основи. Ако успеем - ще е голям успех. При това положение всяко едно предложение или идея може да е от полза.

Вярно е, че темата стана повече електронна и по-малко пчеларска, но няма как - такова е разрешението на проблема - иска си електроника и няма как да се размине без нея.

Колкото до използваната енергия - DC-DC преобразувателите в режим на празен ход консумират много малко енергия - може би 1-2W. Като дойдат, ще премерим по-точно. В режим под товар ще консумират само около 10% от това, което консумира телта. Тоест колкото енергия поеме телта, едва ли ще загубим още 10 максимум 12%. Това е. Ако пчеларя работи бавно и лепи само една рамка в минута, радиаторите на преобразувателите ще стоят студени.

Нали това е основното преимущество на всички импулсни DC-DC преобразуватели - те имат високо КПД, достигащо до 90%, че и нагоре.

Страница 14 от 35 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •