Цитат Първоначално публикувано от srg Виж публикацията
Това за генератора на ток смее го коментирали и друг път и аз съм съгласен със всичко което казва Матеев.Но човека питаше дали може да използва тези 12В за лепене на основи. Дали сме му помогнали с целия дебат и дано не сме го объркали. Готовите генератори са малко скъпички.Разработката на такава елекроника за наши нужди е идея, но се покачват изискванията към захранващия трансфарматор.Може някой колега да прояви инициатива.
Аз му отговорих на човека точно и ясно, а именно:
Никой не може да му каже дали с 12V ще се получи при него, защото ние не знаем каква сплав е неговата тел, колко е дебела, колко ома на метър е нейното съпротивление, за каква рамка става въпрос, колко са вертикалните и хоризонталните телове и каква е тяхната обща дължина. С две думи - НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА МУ КАЖЕ ПО ВЪПРОСА С ПОДХОДЯЩОТО НАПРЕЖЕНИЕ !!!. Може 12V да се окажат много, а може и 24V да се окажат малко.

И го посъветвах за най-правилното нещо в неговата ситуация - ЗАПОЧНИ С ПРОБИ И ГРЕШКИ ДА СИ ОТКРИЕШ ВЯРНОТО ЗА ТЕБЕ НАПРЕЖЕНИЕ !!!

И най-накрая допълних - НЕ СЕ ХВАЛИ ПО ФОРУМА КАКВО НАПРЕЖЕНИЕ СИ ОТКРИЛ, ЗАЩОТО ЩЕ ИЗЛЪЖЕШ ОСТАНАЛИТЕ !!! Тяхната комбинация от фактори (сплав на телта, дебелина, дължина, омично съпротивление) е друга, и тяхното напрежение ще бъде друго.

Това два пъти съм го писал в този форум точно и ясно. Сега го пиша за трети път. Колко пъти още трябва да го напиша, за да го разберете? Каквото и да се е случило при вас, то това си е само ВАШЕ ЛИЧНО и зависи от вашите лични фактори. При другите ще е друго. Не се хвалете и НЕ ЛЪЖЕТЕ начинаещите, че видите ли с еди какво си напрежение ще стане. Бъдете сигурни, че НЯМА ДА СТАНЕ !!! И всеки път, когато си купите нова тел, ще трябва наново да търсите вярното напрежение по метода ПРОБА/ГРЕШКА. И всеки път, когато смените метода на обтелване, ще трябва отново да търсите вярното напрежение. И всеки път, когато смените типа на рамката, пак ще трябва да търсите вярното напрежение.

По метода с напрежение се губи много време в търсене на верния изправител или трансформатор. След това се губи много време във всяка една рамка, защото често се налага да работите с неоптимално време и да изчаквате по много секунди или да лепите сегмент по сегмент, което отнема още повече секунди. И ако имате над 100 кошера и си сметнете загубените секунди през живота, в един момент ще откриете, че сте похарчили много-много повече пари, отколкото струва верния уред - генератор на ток.