Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 346

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Това за генератора на ток смее го коментирали и друг път и аз съм съгласен със всичко което казва Матеев.Но човека питаше дали може да използва тези 12В за лепене на основи. Дали сме му помогнали с целия дебат и дано не сме го объркали. Готовите генератори са малко скъпички.Разработката на такава елекроника за наши нужди е идея, но се покачват изискванията към захранващия трансфарматор.Може някой колега да прояви инициатива.

Наблюдател
    Регистриран
    21.08.2013
    Имам познат, който ползва зарядното за акамулатор за лепене на ВО.Лично аз не съм го пробвал тоя метод.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от srg Виж публикацията
    Това за генератора на ток смее го коментирали и друг път и аз съм съгласен със всичко което казва Матеев.Но човека питаше дали може да използва тези 12В за лепене на основи. Дали сме му помогнали с целия дебат и дано не сме го объркали. Готовите генератори са малко скъпички.Разработката на такава елекроника за наши нужди е идея, но се покачват изискванията към захранващия трансфарматор.Може някой колега да прояви инициатива.
    Аз му отговорих на човека точно и ясно, а именно:
    Никой не може да му каже дали с 12V ще се получи при него, защото ние не знаем каква сплав е неговата тел, колко е дебела, колко ома на метър е нейното съпротивление, за каква рамка става въпрос, колко са вертикалните и хоризонталните телове и каква е тяхната обща дължина. С две думи - НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА МУ КАЖЕ ПО ВЪПРОСА С ПОДХОДЯЩОТО НАПРЕЖЕНИЕ !!!. Може 12V да се окажат много, а може и 24V да се окажат малко.

И го посъветвах за най-правилното нещо в неговата ситуация - ЗАПОЧНИ С ПРОБИ И ГРЕШКИ ДА СИ ОТКРИЕШ ВЯРНОТО ЗА ТЕБЕ НАПРЕЖЕНИЕ !!!

И най-накрая допълних - НЕ СЕ ХВАЛИ ПО ФОРУМА КАКВО НАПРЕЖЕНИЕ СИ ОТКРИЛ, ЗАЩОТО ЩЕ ИЗЛЪЖЕШ ОСТАНАЛИТЕ !!! Тяхната комбинация от фактори (сплав на телта, дебелина, дължина, омично съпротивление) е друга, и тяхното напрежение ще бъде друго.

Това два пъти съм го писал в този форум точно и ясно. Сега го пиша за трети път. Колко пъти още трябва да го напиша, за да го разберете? Каквото и да се е случило при вас, то това си е само ВАШЕ ЛИЧНО и зависи от вашите лични фактори. При другите ще е друго. Не се хвалете и НЕ ЛЪЖЕТЕ начинаещите, че видите ли с еди какво си напрежение ще стане. Бъдете сигурни, че НЯМА ДА СТАНЕ !!! И всеки път, когато си купите нова тел, ще трябва наново да търсите вярното напрежение по метода ПРОБА/ГРЕШКА. И всеки път, когато смените метода на обтелване, ще трябва отново да търсите вярното напрежение. И всеки път, когато смените типа на рамката, пак ще трябва да търсите вярното напрежение.

По метода с напрежение се губи много време в търсене на верния изправител или трансформатор. След това се губи много време във всяка една рамка, защото често се налага да работите с неоптимално време и да изчаквате по много секунди или да лепите сегмент по сегмент, което отнема още повече секунди. И ако имате над 100 кошера и си сметнете загубените секунди през живота, в един момент ще откриете, че сте похарчили много-много повече пари, отколкото струва верния уред - генератор на ток.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Чета темата, и не мога да схвана какво точно не може да се изясни. Каквото и да е трафчето, все ще загрява телта, не и трябва много за да влезе в основата, просто трябва да се прецени колко време да се държи. Ползвал съм каквото ми е паднало под ръка, понякога и акумулатор и всичко ми е вършило работа.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от simo Виж публикацията
    Чета темата, и не мога да схвана какво точно не може да се изясни. Каквото и да е трафчето, все ще загрява телта, не и трябва много за да влезе в основата, просто трябва да се прецени колко време да се държи. Ползвал съм каквото ми е паднало под ръка, понякога и акумулатор и всичко ми е вършило работа.
    За един сегмент или за много?
    Какъв модел ти е телта?
    Каква е нейната дебелина?
    Какви рамки и какво обтелване - тоест каква е общата дължина на телта, която я нагряваш?
    За колко секунди се получава - за 3 или за 63 секунди?

Ха сега се конкретизирай, за да знаят хората каква точно е твоята ситуация с твоите параметрите на обтелването.
    И недей ГЕНЕРАЛИЗИРА, защото ако при тебе си имал късмет да се получи, при другите това може и да не е така.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз (и моите служители) обтелваме само с една единствена тел - инокс, закупен от Lyson. Винаги използваме само тази тел, за да няма хък-мък после при настройките. Обтелваме само ЛР рамки. Обтелването е двойно W (W с два вертикални тела в двата края на 2 сантиметра от рамката). Общата дължина на цялата тел е около 1.50 метра. Съпротивлението и е около 10 ома. Стандартните пчеларски трансформатори, които се продават под път и над път, не дават достатъчно напрежение, в резултат на което се наложи да лепим рамката на два пъти - един път лявата половина и един път - дясната. При това времето за лепене беше много голямо и най-вече - беше непостоянно - променя се с температурата на стаята или с промяна на напрежението в мрежата. Имаше и бракувани основи докато човек му свикне на промените.

Когато си купихме стабилизирания лабораторен уред - генератор на ток, параметрите на рамката вече се изясниха. За да прокараме ток около 3А, при който лепенето се извършва за 3-4 секунди, се наложи да вдигнем напрежението до 30V. С това напрежение от 30V вече можехме да лепим цялата рамка на един път, при това да го правим бързо (3-4 секунди) и освен това времето за лепене да не се променя при промяната на външните фактори. Със сигурност цената на този уред ще се избие само за няколко седмици от икономията на време. Освен това този уред дава невероятен комфорт на работа - всичко става лесно и бързо, без да има бракувани основи, защото всеки път процеса протича по един и същи начин и за едно си също време и човек много бързо натрупва опит и му свиква.

Та ако съдим по моя опит и ако другите купуват от моята тел и имат моите рамки, обтелени по моя начин, смело мога да кажа, че 12V СА СИЛНО НЕДОСТАТЪЧНИ и че пчеларските трансформатори по магазините СА ПЪЛНИ БОКЛУЦИ. Ако искате подобрение, използвайте 24V, още по-добре 30V, а най-добре - генератор на ток за 3.0A - с него винаги се получава.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •