Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 62 от 683 ПърваПърва ... 1252606162636472112162562 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 611 до 620 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ако можеш и по-често ги отваряй, така ще се учиш най-добре. Пушилката да работи винаги. Подпушваш 2-3 пъти през прелката и лекичко отваряй покривната табла и пусни две-три струйки дим върху пчелите. Приготви си лист и химикал и запиши какво виждаш на всяка рамка, от ляво-надясно. И споделяй, ние ще ти кажем какво да правиш. За сега не е подходящо да ги ровиш. По нататък при тих слънчев ден и когато летят пчелите. Не летят ли - не ги отваряй. Първата ти работа е да стесниш гнездото, виждаш на кои рамки има пчели , оставяш до тях още една рамка и слагаш преградната дъска, а зад нея останалите пити. По време на развитието на семейството, гледаш първо да разпечатиш стария мед вътре в гнездото, след това меда извън гнездото. Когато видиш пчели по преградната дъска, взимаш една рамка от лявата и страна и я слагаш до пилото, хубаво е да има мед на нея, който трябва предварително да си надраскала и напръскала с водичка. Така правиш докато изпълниш плодника с пчели. По време на овошките ако е силно семейството, можеш да разширяваш и с основа. Пчелите имат нужда да градят, а и рамките трябва да се подменят. На този етап магазините можеш да ги свалиш и прибереш в склада. И чети и питай.
    Успех.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    18.02.2014
    BUGI, благодаря за отговора. Обаче да ти кажа, нашия мед става направо камък, даже на водна баня трудно се отпуска, и не ми се вярва просто от топлината да успее така да омекне, че да може да се центрофугира. От друга страна, ако не го извадя някак от питите - зян ли ще стане? Мисля да рапечатвам и да пръскам с вода, дано успеят да го изядат сами.
    Едната от мухлясалите пити, които извадих беше направо черна - отвсякъде за брак.
    Това за страха ще го имам предвид. ПО едно време като се накълбиха върху мен, започнах да пуша по себеси и навсякъде. Другия път очаквам да съм по-спокойна, ще знам какво правя и ще действам спокойно и целенасочено - поне така се надявам

Наблюдател
    Регистриран
    18.02.2014
    Евгени, благодаря за съветите. Да му се не види - едно е да четеш книжки, друго е практиката. В книжките пише - да се стеснят и затоплят гнездата, ама как и колко - не пише. Иначе дневник водя. Като даде време - ще ги отворя и ще запиша подробно всичко и ще го направя достояние тук.
    Имам сега още един въпрос - как става почистването на дъната. Предполагам, че взимам едно готово изчистено дъно, слагам го до някой кошер и премествам кошера върху чистото дъно, махам мръсното и връщам кошера на мястото му. Изчиствам мръсното дъно и го ползвам за следващия кошер. И така - три дена (с моите темпове на работа), но пък добра работа за бицепсите. И другото - просто ги почиствам или трябва и да ги дезинфекцирам (имам много хубава газова горелка)?
    Всичките пчелари, които познавам, в момента или ги няма или са заети. А така ми се иска да си беседвам с някого надълго и широко...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Първо кажи какви са ти кошерите, за да ти кажа как да процедираш. Ако дъната са подвижни, ти вече си намерила решение как да го направиш. Изместваш кошера настрани, слагаш изчистеното дъно и връщаш плодника. Ако семейството е силно, не е нужно да обгаряш дъното, те са си го почистили вече. Но ако е слабо, това означава, че му е трудно да чисти и остават всякакви боклуци по дъното. Изтържи го хубаво и може лекичко да го обгориш, все пак то е полирано с прополис , който ще изгори от пламъка.
    За стесняването, стесняваш на толкова пити колкото покриват пчелите. Обикновено като застанеш от задната страна на кошера, ако кошера е ориентиран -изток,югоизток,юг,
    по топлата страна на кошера е дясната, защото там по-дълго време го огрява слънцето. Това кара пчелите още есента да формират гнездото в дясната част на корпуса. Обикновено първата рамка от дясно на ляво е пълна с мед, след нея 2-3-4 са питите заети с пчели - така нареченото гнездо-кълбо. След питите заети с пчели слагаш преградната дъска. Ако е силно семейството - оставяш една рамка в повече, ако е слабо - не слагаш. Така се прави стесняването, което сега е много нужно. Също така и плътна покривна табла над плодника, която да задържа така ценната топлина. Ако оставиш магазините отгоре, пчелите трябва много голям обем жилище да затоплят. Това означава, че и повече храна ще изразходват и повече енергия за затопляне и по малко сили ще имат за отглеждане на пило, което ще рече по-бавно развитие на семейството.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    18.02.2014
    Кошерите са ДБ 10 р. и ЛР. Над плодника на някои от кошерите има сложен плат с по един прорез. Може би не са му достигнали покривни табли на баща ми. Разбирам какво ми казваш за стесняването, съвсем ясно ми стана. Само че времето не е подходящо, нали. Вчера изтървах и много ме е яд. Сега чакам с нетърпение следващите хубави дни.

Наблюдател
    Регистриран
    26.12.2012
    Пчеларски район
    лесковец
    И при мен така се получава,изтървах хубавото време и сега чакам да се затопли заа да стесня кълбото.Как се процедира с почистването на неподвижно дъно?

Наблюдател
    Регистриран
    02.01.2014
    здравейте аз сам начинаещ и искам да попитам как да се прави затоплянето на 1 или два корпуса

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от salix Виж публикацията
    Сега чакам с нетърпение следващите хубави дни.
    По горе колега те посъветва да не отваряш кошерите от любопитство,но и без отваряне(любопитство) няма да стане.Препоръчвам ти,за "задоволяване на любопитството"да отваряш един и същи кошер,за да не безпокоиш излишно останалите.След като си водиш записки за всяко семейство,отваряйки един кошер можеш да си направиш изводи за другите.Имай в предвид,че необезпокояваното семейство винаги е с едни гърди пред обезпокояваното.Пиши къде пчеларстваш-може някой колега-шка да задоволи "бликащите" ти въпроси.Най достоверни отговори ще получиш от колеги от твоя регион.Успех.

Наблюдател
    Регистриран
    02.01.2014
    за планинските райони каква система кошери е по добре да се използват

Наблюдател
    Регистриран
    18.02.2014
    Ангел Йосифив, "пчеларствам" (колко сериозно звучи) в района на Добрич, в едно село. Малко далече ми се пада и не ми е финансово изгодно да проявявам просто любопитство. Гледам да отивам с точно определена цел, а въпросите бликат, понеже общо взето ми е ясно КАКВО трябва да правя, мъглата е по отношение на това КАК се прави - How it's made?, както се казва по Дискавъри ченъл. Това за единия кошер е хитро. В книгите пишеше (голяма зубрачка съм) за т.нар. контролен кошер. Е, това ще да е то контролния кошер - тоя дето го ръчкаш за сметка на всички останали.
    Та, следващото ми ходене ще бъде за разпечатване на мед, стесняване на гнезда и, по възможност, чистене на дъна.
    Според вас трябва ли да се сложи вече поилката? (Да не останете незапитани, все пак това е тема за въпроси)

Страница 62 от 683 ПърваПърва ... 1252606162636472112162562 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •