Работата е малко объркана и малко трудна за разбиране, но е така както ти казват. Номера на пчелина ще ти го издаде ветеринарния доктор и дори и да не е регистриран все още пчелина той ще има номер. За да направя кашата още по-голяма ще кажа, че вече можеш да сключваш договор с който си искаш лекар и един вид няма районен такъв. Как тогава лекаря ти дава номер след като номерата са поредни за района а той не е районен и няма информация до кой номер е стигнал регистъра не се знае. На практика обаче лекарите запазиха долу горе своите предишни райони и имат все още инфо за районния регистър защото противозаконно те продължават да го водят.
Ето как стана регистрацията при мен преди 3 месеца:
1. Подадох заявление е ОДБХ заедно с документ за собственост/ползване и веднага ми дадоха номер. Казаха ми, че имат номера за всяко населено място и ти запазват един при подаване на заявлението. Дадоха ми и телефона на ветеринаря началник на района за консултации по т2
2. След седмица-две директорът на ОДБХ пуска заповед за назначаване на комисия, която да посети пчелина и да установи съответства ли на изискванията на закона за пчеларството - ограда, табели, отстояния, маркировка на кошерите с номера на пчелина и т.н. На място се попълва протокол и ветеринарен дневник.
3. Комисията прави доклад до директора и той издава официална заповед за регистрация на пчелина под съответния номер.
Така се развиха нещата при мен, без да е необходима бележка от кмета или който и да е. Дума не обелиха за други документи освен посочените в началото на поста.
Бате Мишо , това ти е половината регистрация . Ти си се регистрирал по закона за ветеринарно медицинската дейност в БАБХ ,а трябва и една регистрацийка по Закона за пчеларството да направиш в кметството по местонахождение на пчелина .
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Параграф 22 се получава когато тръгнеш да създаваш и регистрираш постоянен пчелин на територия ДГФ / държавен горски фонд/. За да го регистрираш в ДАБХ / ветеринарната служба / ти искат документ показващ основанието за ползване на земята / в случая такъв документ е единствено - учредено право на ползване /. За да учредиш право на ползване в ДГФ ти трябва бележка от общината, че си регистрирал пчелина в общинския регистър. А за да го регистрират в общината ти искат номер на регистрацията в ДАБХ. С две думи омагьосан кръг.
На мен от горското ми искаха документа за регистрация в БАБХ. Никаква бележка от кметството не ми трябваше. Всеки иска каквото му хрумне.
Преди малко това говорих с колега. За да му отпуснат земя от горското са му искали регистрация в БАБХ, с една дума излиза че няма как да ти опуснат ако нямаш вече действащ пчелин.
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))