Последните 5-6 поста ме върнаха една година назад, когато като начинаещ пчелар си търсех 3-4 рамкова центрофуга. Обиколих два магазина в София и бях потресен от това, което видях за 400-500лв - груба изработка, неравни заварки, капаци с нагъната ламарина в периферията, на която можеш да се порежеш. В общи линии останах с впечатление, че центрофугите бяха правени в гараж с подръчни материали. Дори не ги пробвах дали въртят гладко и балансирано. Произведено в България.
Видях и една, две машини в продавалника и се отказах от старите - видът им беше откровено мърляв.
Харесах по интернет полска класическа три-рамкова електрическа центрофуга, но понеже нямаше къде да я видя в София, отидох в Лега. Бях впечатлен, личеше си, че изработката е отлична и добре обмислена - всичко се допълваше идеално - центрофуги, филтри за отпечатки, цедки, матуратори, но и центата беше почти двойна спрямо другите. Взех каталог, умувах седмица-две и поръчах ръчна 9 рамкова радиална с конично дъно. Мога само да се хваля от това, което купих - балансирана и стабилна центрофуга, лесно се разглобява и учудващо за мен се мие за 10 минути. Не съжалявам въобще за инвестицията.