Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 65

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Препоръчвам ти да си я купиш книгата в оригинал, и си поиграй на "открий разликите".

Аз лично не съм чел въпросната книга нито в превод нито в оригинал, но откакто започнх да откривам "грешки" в превода от тогава не съм си купил и една книга на български, щом мога да я имам в оригинал.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Направих едно откритие в областта на восъка, и искам да го споделя с вас. Не че е нещо кой знае какво, но понеже досега не съм го срещал описано в литературата, мисля че си струва да го научат всички пчелари.

Става въпрос за един нов метод за пречистване на восъка, и той се състои в това да разтопиш един казан с восък и да поддържаш в него температура от 80 градуса в продължение на поне 1 денонощие, а може дори и 2 денонощия. Получава се страхотен ефект. Дългия престой в разтопено състояние без никакво клатене или разбъркване позволява на мръсотиите да се РАЗСЛОЯТ и постепенно да се ОТДЕЛЯТ от восъка, ИЗПЛУВАЙКИ НА ПОВЪРХНОСТТА или ПАДАЙКИ НА ДЪНОТО.

Това е близко до ума и всеки ще си каже "Ами да, как не се сетих"? Да, ама и аз не се сетих до момента, до който това не стана случайно. Просто така се завъртяха събитията, че един казан престоя много дълго време в разтопено състояние. В резултат на това се получи следния интересен ефект - сутринта от машината започнаха да излизат тъмни основи и след около час се появиха такива хубави ярко-жълти основи, че чак да се чуди човек с какво е бил зареден този казан. А беше зареден с посредствен восък - смесица от пити във всички цветове на дъгата - такива, каквито се изкупуват от пчеларите. От такава смесица обикновенно се получават тъмно-жълти до оранжеви основи. Яркожълти се получават само от ярко-жълт восък. И сега в един момент получих яркожълти основи от мръсен восък. Първо се позачудих, а след това съобразих, че причината за това е дългия престой на восъка в разтопено състояние, който е позволил бавното утаяване на вещества и примеси, които са с тегло, много близко до това на восъка, и които в нормални условия на разтопяване за час-два няма как да бъдат отделени от него.

Ха-ха - ако този метод наистина не е описан никъде в литературата, можете да го наречете Метода на Матеев, и ако в бъдеще някой реши да пише книжка на пчеларска тематика, може да каже две три добри думи за мене. Ха-ха...... Иначе ефекта е поразителен - казан с изцяло черен и мръсен восък, събиран от отпадъците след всяка варка, просто се разтопява и се оставя така да стои 1-2 денонощия, и след това от този казан вадите над 70% прекрасен чист жълт восък. Невероятно, но факт. Никакви киселини, никакви окислители или избелители, никаква химия - просто топите восъка и го държите разтопен дълго време, за да имат шанс невосъчните примеси бавно-бавно да паднат на дъното или да изплуват на повърхността.

Като разход на енергия също не е кой-знае какво. Вече съм сложил електромер на машината и следя нейните енергийните разходи. Та за който не знае - разтопяването на около 100 килограма восък струва като електроенергия около 3 лева и после поддържането на тази температура струва около 1 лев на денонощие.

На практика всеки един пчелар би могъл да ползва този метод в къщи и сам да си пречиства восъка до ниво 90% прекрасен жълт восък и само 10% тъмна мръсотия. Просто трябва да се сдобие с хромникелов съд, да му сложи терморегулатор и топлинна изолация отвън и това е. Задължително трябва да е от хромникел, защото другите метали придават разни фалшиви цветове на восъка. Тоест вместо да го пречистят, допълнително ще го замърсят. След това трябва да има 2 крана на този съд - единия е най-отдолу за източване на мръсотията и един на височина около 10-15% от височината на съда. От този кран се точи чистия восък. При всяко едно разтопяване на восък задължително на дъното се сипва и около 2 пръста вода. Тя служи за разтворител на утаяващите се мръсотии. Без нея казана нагаря и после много трудно се почиства.

Ами това е всичко. Надявам се, че съм ви бил полезен.

Наблюдател
    Регистриран
    13.05.2011
    Колега ''не слушай старило а слушаи патило''за филтрирането и според мен много добра оферта предлагаш за основи от собсвен восък а не от някви примеси плюс малко черен восък и малко ''белило''

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •