Цитат Първоначално публикувано от scutellator
Цитат Първоначално публикувано от toko652003
Как успявате да отделите(разграничите)рапи цовия мед без решетка?И ако слагате решетка как принуждавате пчелите да се качат и носят мед в горен корпус без да местите пити с пило?Иде реч за средно по сила семейство, дата около 20 април.
Интересно ми е как ще се създаде(време е) достатъчно количество пчели нектаросъбирачки за рапицата? Мисля си че времето е много кратко.Единствения вариянт според мен е използване на двумайчини семейства.
Моя отговор е този - пчелите сами складират меда отделно от пилото (особенно ако питите са прясно изградени). Нямам идея другите пчелари как го правят, аз не полагам никакви грижи за това.
миналата година ми беше първа във която вадих мед от рапица - наистина пчелите складирват меда отделно от пилото,допълнително във самата рапица оставям плодниците нарочно леко стеснени и здраво заредени със пило.И аз не знам каква е точно вярната практика при рапица,но наистина не бяха сложили и грам мед от нея във плодника.

М/у другото,направи ми впечатление,че рапицовата паша е доста продължителна - някъде около три седмици.

п.п.двумайчиното отглеждане е много добро решение,когато целта е рапицовата паша.