Пчелите ако не УСВОЯТ плодника, не се качват горе. Могло е по време на развитие на отводката , но ако е добра, да слагаш магазинна рамка с основа на втора позиция. Пчелите я изграждат за 2-3 дни, махаш я и слагаш следваща на нейно място и тн, но също трябва да слагаш и плодникова рамка или основа, за да разширяваш гнездото. Когато изпълниш плодника с пити и пчели и има още паша, слагаш отгоре магазина с вече няколкото изградени магазинни рамки и основи.
Когато развивам отводка и стане ли на 5 рамки, слагам основа на втора позиция, след 3-4-5 дни я премествам навътре и на нейно място следваща основа. Така разширявам гнездото.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Взех отводките (бяха много добри отвидки на 5 пити от който 3 пити с запечатано пило) на 1Юни до слънчогледа бяха изградили и изпълнили 2 корпуса.
След слънчогледа извадих по 3 пити с мед от отвидка и ги зазимих с повече мед от колкото трябваше.
Така че се вади мед зависи от годината.
================================================== ===============Кошерите са си твой и ти решаваш от къде да вадиш.Доколкото знам меда от плодникови корпуси не се пипа,остава си за пчелите.А и този мед от три пити,от кошер преди да си го извадил,вече си го дал във вид на сиропи,или за зимни питки.Нищо не печелиш от тия няколко килограма мед.Отводка дава знания но не и доходи.
Аз оставих по 30 кг. мед на кошер, което е прекалено много. Според теб по колко е трябвало да оставя.
Извадих мед защото отводките се бяха задръстили, трябваше да извадя по 6 пити, но нали си викам да има за тях.
Мед се вади от всякъде, стига да остане достатъчно за да има за зимуване.
[QUOTE=Петър84;33410]По принцип от отводка не се чака мед същата година.[/QUOTE Вече ми е за урок.Първо за тях да има
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))