Съпругата ми чете една много интересна книга (според нея) и от време на време ми споделя случки, които силно я впечатляват.
Та става въпрос за състрадание и взаимопомощ и в тази връзка реших, че и аз бих бил полезен на някого, като споделя опит и добри методи за пчеларстване (според мен). – (Лириката ми е третото АЗ)
Както казах в предния пост, през годините съм минал през няколко системи кошери и методи – Лангстрот Рут, МК на Станчо Георгиев, ДБ с две майки и МК с две майки едно върху друго, но най доволен оставам от Многокорпусен ДБ.
Това представлява:
- Дълбоко дъно с вътрешен прашецоуловител ( не на всичките семейства)
- Плодник – ДБ, 300 мм. рамка
- Магазини - ДБ, 300 мм. рамка – един или два според силата и пашата
- ЛангсРутов корпус, когато е необходимо – 1 бр.
До акацията развивам ДБ до 10 рамки по различни методи. Ако семействата са много силни, вдигам пило във втори ДБ-тов корпус ако ли не поставям магазини от МК кошери с рамка 230 мм. За акацията майките не се качват в магазина. В началото на липата майките се качват в магазините – ДБ или многокорпусни и снасят на средните пити по 2-3 рамки. , но това не е проблем, защото със засилването на пашата, пчелите смъкват майката в плодника и докато настъпи време за изваждане на меда, пилото вече се е излюпило. По време на слънчогледа добавям още един магазин с 300 мм. рамка.
До преди време работех така но с Ханеманова решетка и добивите ми бяха по ниски. Тогава направих опит на няколко кошера и поставих Ханеманова решетка с горен вход и пчелите влизаха над нея но пак слизаха долу при майката и добивите не бяха кой знае колко по-високи.
Провеждане на опити с ХР, с вход над ХР, без ХР в Щатите
1. С ХР - 15 кг.
2. С вход над ХР - 18 кг.
3. Без ХР - 21 кг.
Предимства на системата – силни семейства, високи добиви и контрол над роенето
Недостатъци – тежко и много бач.
Също практикувам делене на семействата на две в края на юли, но това друг път, че стана дълго и банално.

Цитат