Нямам наблюдения върху такива камери, но имам едно вече вградено вътрешно чувство на разочарование, когато си купя нещо ново за тестване. Производителите на камери имат лошия навик да премълчават недостатъците на собствената си продукция, и човек разбира какъв е проблема на дадена камера чак когато я закупи. Например най-големия проблем на всички цифрови камери е това, че те работят с по-малко от 25 кадъра в секунда. Уж имат една камара настройки, с които човек може да си играе, и в един момент той осъзнава, че за да работи камерата някакси, трябва да я лимитира на 5 кадъра в секунда и да намали усилването, защото то вкарва огромен шум в картината под формата на снежинки. И в един момент осъзнава, че камерата вижда добре само денем и само при 5-6 кадъра в секунда, като дори и тогава от време на време изображението замръзва или накъсва кадрите. И това за камери по 500-700 лева. Ако поиска нещо малко по-добро, цените хвръкват до 2000 лева и нагоре. Затова се подразних от постинга на Saras по-горе. Той ни съветва за цифрови камери и NVR-и, а те са пълен боклук за много пари. Да, имат голяма разрешаваща способност, но тя е подходяща за направата на цветни снимки, и то денем. Нищо повече. В никакъв случай не са подходящи за проследяване на движение и в никакъв случай не са подходящи за нощно виждане с 0 лукса осветеност.

Именно поради тази причина аз се ориентирах към аналоговите камери, но към тези с по-висока разрешаваща способност. При аналоговите камери 25 кадъра в секунда са гарантирани по презумпция. Лесно се постигат по-високи чувствителности с минимално или нулево ниво на шума в картината. Sony направи революция със своя чип EFFIO - това е нов свръхмогъщ процесор за обработка на видеоизображения. Заедно с добра CCD матрица и с този чип се получават превъзходни камери, които по параметри са на светлинни години по-добри от останалите аналогови и дори и от много от цифровите камери. Казвам РЕВОЛЮЦИЯ, защото този чип освен че е един от най-добрите по света, в същото време е и от най-евтините. Тази комбинация позволява да се правят евтини камери с цена под 150 лв., които като параметри превъзхождат дори и 1000 левови камери.

Най-интересното в цялата тази история беше, че този чип остана донякъде незабелязан от специалистите. Търговците на камери продължаваха да предлагат огромно разнообрацие от боклуци в магазините си, и ако човек ги попиташе за това коя е най-добрата камера, те щяха да предложат някоя по-скъпа и с по-лоши параметри. Така беше и с една габровска фирма, на която възложих монтирането на система за видеонаблюдение. Понеже исках да тествам, те ми надонесоха една камара скъпи и некачествени камери. Към тях добавих и няколко камери, които аз си бях купувал хаотично през интернет. И тази с EFFIO чипа беше купена съвсем случайно и тя всъщност беше една от най-евтините. Представете си какво ми беше учудването, когато открих че тя е най-добрата. Бяха учудени и Габровските уж специалисти по камери. Бяха учудени и Софианци. В следващите месеци купих над 300 камери и подмених всички стари у дома и по поделенията, а Габровци и Софианци започнаха масово да ги предлагат на клинтите си. На практика аз им отворих очите.

Към днешна дата аз не знам за по-добър чип, който едновременно да съчетава високи качества и ниска цена. Ако все пак такъв се е появил, първо ми се иска да го изтествам, за да се убедя че това наистина е така. Затова очаквам с нетърпение отговора на Saras.