Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 15 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 143
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Да помислим в още една посока. До тук ставаше въпрос за ножове които се загряват от нагревателен елемент монтиран към тях. Има вариант самият нож да е нагревателен елемент. Моят изработих точно по този начин заради добрия режещ ръб и тънкото острие. Как става номера. Взех нормален пчеларски нож. Премахнах дръжката и разцепих острието почти до край. Прореза направих така, че острието да има еднаква ширна по цялата си дължина включително и на върха. По този начин получих своеобразен проводник с който укъсявам трансформатор от който получавам много ниско напрежение с голям ампераж. Резултата е загряване на острието. Съответно колкото е по тясно острието загряването е по голямо. Сега мисля в две посоки:
    1. Да намаля ширината на острието за да получа по висока температура. На "празен ход" да държа ножа в течност и когато режа острието да получава необходимата мощност от трафа за да се поддържа достатъчно топло. Това мога да направя сравнително лесно и безплатно.
    2. Да сменя трафа с по-мощен за да може да компенсира изстиването. Ефекта май ще е същия, но тази проба вече си е свързана с навиване на нов траф, което си е скъпичко.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    До тука добре - намерил си начин да нагрееш ножа. Как обаче ще направиш терморегулацията, като нямаш никаква обратна връзка за температурата на ножа. Нали в предишните постинги се изписа цял един ферман, в който се обясни че количеството енергия, което се подава към острието на ножа, трябва да може светкавично да се променя от 20 на 2000W, a в процеса на рязане едва ли не всяка една милисекунда се променя в от 100 на 300 или 700 или 1200W. Такова чудо не може да бъде постигнато и от най-добрия електронен терморегулатор, така че трябва да се използват алтернативни методи, в които по презумпция се получава ефект на саморегулиране на количеството на подаваната енергия към ръба на ножа.

При съществуващата ти конструкция на ножа, и така както е без никаква терморегулация (и без топлинен акумулатор), няма как да постигнеш задоволителни резултати, независимо от това дали ще навиеш два или пет нови токови трансформатори.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Rosty,
    Така е! Трябва ти маса с натрупано количество енергия в нея. И терморегулатор с обратна връзка, която да следи температурата. Когато температурата на острието падне примерно с един градус, той да започне да подава ударно енергия за, за да компесира охлаждането.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Това "нещо" сме го коментирахме в една друга тема пради няколко месеца, но като гледам няма отзиви "става ли" - " не става ли"?!?

http://pchelari.com/forum/showthread...0859#post30859
    Аз пък даже си мисля че преди време някой от форума се беше похвалил че се е заимал с таквоз чудо, ама не се сещам кой беше. Я да си казва че да не търсим
    Бе май най-лесно ще излезе с нож правен от косата на дядо
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Нямам натрупан опит при правенето на тези неща а трябва да права подобен уред.Сега съм разколебан за електрическия вариант, но в горния ред на мисли за голямото топлоотдаване не може ли то да се отраничи около режещия ръб на ножа. Например да се направи покритие на по-голямата част на ножа.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Преди два дни завърших един ел. нож, направен от обикновен нож за разпечатване. При включването му за по-малко от 2 мин достига 110 градуса (за толкова е терморелето). След като изстине и се включи пак за около 30 сек достига отново до 110 градуса. Нямам идея дали това ще е достатъчно, живот и здраве ще го пробвам лятото.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Ще ти върши работа, даже ще кипи от начало меда . При мен практиката показва ,че с обикновен пчеларски нож разпечатвам по - бързо от електрическия, НО само при добре запечатани и наддадени стокови рамки. Обаче при първи разпечатки от рапица и килийките да са полу запечатани (по обесними причини), елножа е с предимство. Конвенционалния колкото и да съм го източил и топил в гореща вода , по - скоро мачка и не реже добре.Може би восъка е бял и нежен и затова.Това е при мен.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Наблюдател
    Регистриран
    06.10.2010
    Цитат Първоначално публикувано от спартак Виж публикацията
    Ще ти върши работа, даже ще кипи от начало меда . При мен практиката показва ,че с обикновен пчеларски нож разпечатвам по - бързо от електрическия, НО само при добре запечатани и наддадени стокови рамки. Обаче при първи разпечатки от рапица и килийките да са полу запечатани (по обесними причини), елножа е с предимство. Конвенционалния колкото и да съм го източил и топил в гореща вода , по - скоро мачка и не реже добре.Може би восъка е бял и нежен и затова.Това е при мен.
    защо се занимавате с парен и електрически обикновенния е най добър

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Колеги според вас тази парочистачка дали става за работа с парен нож вместо парогенератор? Същата е с мощност 2000 вата, 6 бара, събира 4,2 литра вода и има регулатор за количеството изпускана пара. Работи на ток и загрява резервоара си за около 10-12 мин.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри saeco-super-vap.jpg‎  
    Keep Walking...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Според мене става. Най-добре е все пак да я пробваш, за да разбереш дали мощността и ще е достатъчна за темпото ти на работа.

Другото, което може да ти свърши работа, е закупуването на бързонагряващ мини бойлер. Например от тези:

http://www.eldominvest.com/bg/catego...2C166%22%7D%5D

С такъв мини-бойлер и с една помпа можеш да си направиш затворен кръг на топлата вода, за да не ти се налага непрекъснато да доливаш и да се страхуваш да не би нагревателя да остане на сухо.

Страница 10 от 15 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •