Цитат Първоначално публикувано от toko652003
Цитат Първоначално публикувано от toko652003
Конкретно по темата имам въпрос.

Как успявате да отделите(разграничите)рапи цовия мед без решетка?И ако слагате решетка как принуждавате пчелите да се качат и носят мед в горен корпус без да местите пити с пило?Иде реч за средно по сила семейство, дата около 20 април.
Явно въпроса е доста ''труден'' и никой не се наема да отговори. Откакто го зададох мина доста време. Ако пък се отговори си мисля, че някои зимни и раннопролетни манипулации и твърдения че еди/какво си ставало в пчелното семейство ще се окажат неверни.
В момента е температурата е под нулата. Интересно ми е как ще се създаде(време е) достатъчно количество пчели нектаросъбирачки за рапицата? Мисля си че времето е много кратко.Единствения вариянт според мен е използване на двумайчини семейства.
Аз не ползвам ХР, до сега нищо хубаво не съм видял от нея. Проблема е или в мен или в решетките. Ако някой ден успея да ги накарам да я преминават свободно, без да се налага да ограничавам прекалено пилото, бих я използвал.

Моя отговор е този - пчелите сами складират меда отделно от пилото (особенно ако питите са прясно изградени). Нямам идея другите пчелари как го правят, аз не полагам никакви грижи за това.

Ако семейството е силно (под 1 плътно покрит корпус с пчели е слабо), нужно му е точно един месец за да се подготви. Потдържането на горе-долу еднаква популация в кошера през цялата година има и своите недостатъци.