Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 36 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 354
    Два лешника и две круши тая година.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    От къде мога да купя семе за лавандула?
    До сега съм виждал само от опаковките по 3гр.
    Не ми трябва много - като за 300-400 кв.метра.
    Според мен е по-добре да си купиш направо разсад. Има много обяви в нета ката цяло. Миналата зима мисля че вървяха между 0,08 и 0,25 лв. на коренче зависи от бройката която ще купиш. Хората които го продават ще ти кажат колко брой ти трябват за твоята площ, пък и има достатъчно информация и би могъл да си го сметнеш сам(зависи каква схема на засаждане ще приложиш).

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Предстои ми засаждане на много дръвчета - пауловния, албиция, гледичия, китайски мехурник. Да видим къде ще ги наслагам.

Наблюдател
    Регистриран
    17.03.2013
    сей акация бързо се хваща и добър медонос има

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    600 бр. Пауловнийки сорт Шан Тонг(все пак в нашият край зимата си е сурова) - това през април, въпреки поливанията сега стотина ще трябва да се презасаждат, но като цяло много добре се развиха - масово са между 2,5 и 4 метра.
    Най-студоустойчивия сорт на Пауловнията не беше ли Томентоса?

Доколкото знам тя издържа до -25 градуса. Лошото е, че веднъж на 10-15 години има и по-големи студове и ме предупредиха, че е напълно възможно едно дърво да израстне и дори да стане огромно и въпреки това някоя прекрасна зима да измръзне заради една единствена студена нощ с минус 27-28 градуса. С две думи - доста е рисковано и човек не трябва да се радва, ако пауловниите му оцелеят през първата зима.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Най-студоустойчивия сорт на Пауловнията не беше ли Томентоса?

Доколкото знам тя издържа до -25 градуса. Лошото е, че веднъж на 10-15 години има и по-големи студове и ме предупредиха, че е напълно възможно едно дърво да израстне и дори да стане огромно и въпреки това някоя прекрасна зима да измръзне заради една единствена студена нощ с минус 27-28 градуса. С две думи - доста е рисковано и човек не трябва да се радва, ако пауловниите му оцелеят през първата зима.
    ...от известните Вам сортове - Томентоса е може би най-студоустойчивият, но не и според нечии научни изследвания и разработки - колко верни и точни са само времето и климатичните условия ще покажат. Доколкото това че е възможно пауловнията да измръзне в напреднала възраст не е ни най-малко притеснително, понеже коренът си остава и то пониква пак - основното му предназначение е за дърводобив на всеки 8 години се изсичат и отново израстват, а на коя година започвата да цъфтят отсечените веднъж дървете незнам, за новопосъдените казват че трябва да цъфти на 3тата година - на 100 метра от един от пчелините ми има средно голяма плантация(от няколко десетки декара) и напролет ѝ е третата година, така че ще видм дали ще цъфне, количество на цвят и продължителност на цъфтежа, но едва ли ще може да се извади чист мед от пауловния понеже най-вероятно ще се засече с цъфтежа на рапицата - живот и здраве на пролет ще видим.

Shan Tong e хибрид от най-новото поколение , в резултат от 11 годишни научни разработки в специализиран китайски институт намиращ се в провинция Шанси, разположена на сухо и полусухо льосово плато с континентален климат. Хибрида притежава уникално съчетание от качествата на Paulownia fortunei и Paulownia tomentosa. Характеризира се с повишена сухоустойчивост и повишена устойчивост на вирусни заболявания. Много по- бърз растеж - с около + 30% Студоустойчивост - съпоставима с тази на Paulownia tomentosa . Отличава се с високо и право стебло и тясна корона - нещо , в което се убедихме при посещението ни на място.

http://paulowniabg.blogspot.com/2011...shan-tong.html

или въпросният сорт пауловния "Shan Tong" би трябвало да издържа до температури от порядъка на минус 32-33(-25 и още 30% по-студено) градуса по целзии.

Наблюдател
    Регистриран
    26.11.2013
    3бр.пауловния 1бр.бонбонено дърво

Наблюдател
    Регистриран
    03.05.2013
    Здравейте закупил съм 40 овошки ( сливи, круши, дюли, череши, ябълки, праскови няколко лешника и един бадем ) Освен това 3 пауловнии и около 20тина издънки от акация изкопах. Въпроса ми е по-точно за овошките в какъв ред да ги засядя? Кое до кое да е? Кое да е в края и кое да е в средата на овошната градина която ще се получи. Горе долу съм разчертал мястото 2 реда по 6 дръвчета и 4 реда по 7 общо 40, първоначално ги разграфих на 3.5м дърво от дърво, но мисля да ги направя 4. Всеки съвет ще ми е от полза !

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Човече, овощарството е наука. Търси учебник, влез в спец форумите или най-добре намери някой човек дето с това си изкарва хляба. Ама нямаш много време. При схемата на засаждане трябва да съобразиш десетки неща. Надявам се че поне сортовете и подложките си ги знаеш ?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Арманчо , купи си поне още два бадема , че с един няма да е сколасаш . За плод ти трябват мъжки и женски .Иначе и пчелите не помагат.И за останалите видове и сортове си има опрашители. Сложи бързо растящите от към залез слънцето в градината, че да не правят сянка сутрин и през деня на по бавните видове.Присадките да сочат към Африка, и да са на 2 сантима над почвата и т.н. и т.н ..
    Както казва Йорданович обучението му е майката.Успех
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Страница 8 от 36 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •