Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 41 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 408
    Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Скутелатор - не отричам "старите" методи нито новите. Това което не мога да приема е изтезанието на пчелите и поставянето им в такива стресови ситуации като делене на 9-15 отводки от една за година - само това е. Всичко трябва да минава през призмата на устойчивото развитие - много я харесвам тази фраза, но е приложима навсякъде. Всички дме виждали примери за това как залитането в една или друга посока води до аномалии. Матеев му пожелавам искрен успех - експеримента му, за да се нарече успешен трябва да бъде повторен няколко пъти поне - от много малкото което знам за пчелите е, че като всеки организъм и те ако са непрекъснато поставени в условия на срес и биват хранени с бедна диета (захарен сироп) то няма дълго да изкарат.
    Честно казано идеите му за механизиран пчелин са много по реално осъществими - макар и не в следващите 40-50 години сигурно - но въпреки това ще бъдат част от пчеларството убеден съм. Има къде къде по-сложни алгоритми и програми от познанието за пчелите.

Матеев - вземи направи снимки и сподели с хората от форума - така или иначе има интерес към това, което правиш - само така ще се види резултатът и съответно ще бъдеш одобрен или не.

Виждам че господин Матеев е взел всички позиции . Е аз съм само с едно висше техническо образувание и ще споделя как си развих пчелина по пчеларски а не по Горно Оряховски захарен тертип. Пролетта имах 10 миналогодишни отводки . За началото на акацията бяха готови или за медосбор или за отводки . На по силните 10-тина дни преди това приложих Демари и предизвиках залагане на маточници за смяна които използвех за отводките направени точно по време на цъфтежа на акацията . По това време при хубава паша се отглеждат идеални маточници . Разделих 5 сем. 5 оставих за медови . Станаха 5 сем и 10 отводки . При мен главната паша е ливадна тая година беше юли . Когато отводките изпълниха по един пълен корпус направих още 5 сборни като се наложи да използвам и 2 от медовите сем. Извадих мед от 3 сем . Всичко то тук единствено с естествена храна каквато им е била необходима и са си набавили . От 20-ти август до 15 сеп стимулативно подхранване за пило . Мед имат предостатъчно и няма необходимост от попълване на запасите със сироп . В заключение искам да кажа че за един сезон повече от удвояване на пчелина не е приемливо за мен . Да може и х8 ,но дали ......... И нещо също важно относно американските методики . Колеги не забравяйте че там се търси бройка за опрашване и никой не го е еня за медосбор зимуване камоли бъдеще на пчелните колонии. Правете разлиа. И не се потдавайте на ненужни експерименти . Бързайте бавно и обичайте пчелите . Това е последният ми пост във този форум останете си със здраве !
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ще има снимки - спокойно. Задачата с организацията е доста по-сложна, отколкото я описах, но не искам да ви губя времето с подробности. Днес например експериментирахме с плоски електрически радиатори с размери 60 на 90 сантиметра и мощност 600W. Измерихме температурата и се оказа, че нагряват до около 90 градуса. Това не ме устройва - все пак по тях ще кацат пчели. Свързахме два радиатора последователно, като така удвоихме площта и намалихме мощността 4 пъти (2 заради тока и 2 заради напрежението). По този начин свалихме максималната температура до около 37-38 градуса. Решихме да монтираме 4 такива радиатора на външната стена и утре ще го правим. Ако се окаже, че не могат да затоплят помещението, ще добавим още 4. Това по отоплението. По охлаждането беше по-сложно. Не ми се искаше да дупча външни стени, защото са измазани и боядисани, така че решихме да прокараме тръбопровод на 15-20 метра до един специален външен отвор, който е оставен за бъдеща инсталация за проветряване с рекуператори. Намерихме и подходящ вентилатор, работихме и по слагането на решетка с финни отвори, за да не минават пчели. Входящия отвор в стаята ще е с падащи жалузи, които ще се движат от сервомашинка, а изходящия ще е пасивен към коридора, като на него има само мрежичка против пчели. Решенията ги има, утре започваме монтажа.

Вече се сдобих и със светодиодни лампи, но все още не съм намерил електронно управляем димер, с който ще регулирам силата на светене. Тази вечер ще потърся в eBay. Започнахме да измисляме и електрическо-електронната схема, с която ще контролираме микроклимата. Мисля за контролер да използвам Siemens Logo не заради друго, а защото го познавам добре и доста бързо ще успея да съобразя и да програмирам вътрешната му логика. Като казвам бързо - значи отидоха поне 2-3 дена. За дистанционно контролиране и логване на някои параметри ще използвам готов разширителен блок към съществуващата МТО станция. Едно време съм го купувал бог знае защо и сега дойде звездния му миг да го използвам. В него си има всякакви сензори, заедно с предавател и всичко останало. Просто му слагам батерията и заработва и ето ти ги готови данни на компютъра ми.

За един ден толкова. За утре обещавам да направя някоя друга снимка и дано да остане време, че нещо напоследък давам обещания на мои колеги и не ги изпълнявам навреме поради многото работа, с която едновременно съм се нагърбил напоследък.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Това което не мога да приема е изтезанието на пчелите и поставянето им в такива стресови ситуации като делене на 9-15 отводки от една за година - само това е.

Кое е стресова ситуация за тях го определят пчелите, не ние. "De cien uno y de una cien" както казват испанските пчелари. АКО едно семейство може да даде няколко рояка за година и всички те (повечето) в миналото са оцелявали без помощ от пчеларя ( всеки може да погледне колко рояка са били "норматива" от семейство във времето когато разборния кошер тъкмо е бил изобретяван), то какъв е проблема при изкуственото роене да не може да се постигне същото, след като се прескача предроевия период ?

И нещо също важно относно американските методики . Колеги не забравяйте че там се търси бройка за опрашване и никой не го е еня за медосбор зимуване камоли бъдеще на пчелните колонии. Правете разлиа.

Това е доста извратена представа за американското пчеларство. Мечти как ще забогатеят българските пчелари ако и тук се плаща на опрашване като на запад. Ако и тук се плащаше както там - повечето дърти "майстори" щяха да умрат гладни.
    Плащането е на междурамие с пчели, не на бройка. Нямаш силно семейство- не получаваш заплащането за което си се договорил ( под определено покритие с пчели, семейството въобще не се брои за бройка). Това че в последно време земеделците са принудени да приемат все по-слаби семейства, не е тяхно желание. По-добре слабо, отколкото никакво
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    21.11.2013
    Пчеларски район
    Килифарево
    Здравейте,
    тъкмо стана интересна темата и дебата спря. Защо така?
    Имам идея защо. Защото някой се опитват да споделят, а други само с негативизъм ...Стига с този негативизъм. И аз съм против тоталната експлоатация на пчелите(и на каквото и друго живо същество де), но без експерименти не може. След като аз не мога да си ги позволя бих се радвал на този, който може. Особено когато той си споделя опита.
    Помислете, колко зло и гадно нещо е войната, но колко много се е развила науката(медицина,техника и т.н.) по време на 2-та световна война.
    Не казвам, че трябва постоянно да се водят войни, а само да се дава възможност да се правят контролирани експерименти.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Матеев, Браво направил си много, за малко време и всичко което си писал е вярно! Но затова се иска доста ПАРИ! Повечето искат почти без пари и работа, големи печалби.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Ще я почнем пак, темата. Просто в момента няма нищо за споделяне - пием си хубавото винце, и правим планове за пролетта. Днес и аз купих питките и утре отивам да ги слагам. Проблема е че, изоставам с направата на кошерите /а финансовия ресурс е ограничен/ Но в крайна сметка, ако не успея да ги направя - ще купя само корпуси, а дъната и капаците ще ги направя аз - стават бързо и по-лесно. В интернет намерих обяви за по 15лв. корпуса /ЛР./ Цената дали е добра?

Потребител
    Регистриран
    30.12.2010
    Пчеларски район
    общ. Свищов
    Подозрително евтино , сигурно е за сметка на качеството.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ако са без первази цената си е нормална. В момента си правя корпуси като взимам сушен материал и плащам за щрайхмус и ми излизат към 8 лв. Само се чудя как имаш уменията и търпението да събереш дъно, а не можеш да събереш корпус? Или правиш някакви изключително елементарни дъна и капаци или просто се страхуваш да се пробваш с корпусите.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Ако търсиш евтин вариант и не наблягаш на качество и визия, купуваш си сандъци от военни мини режеш го на размер за корпус и си готов - корпус за 9 рамков ЛР за 2 лева.

Страница 6 от 41 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •