Колега Йорданов,ако се сещаш още декември поставях въпроси при такова евентуално развитие на времето.Аз от три седмици обикалям с кофата и големия черпак и пълня.При мен е доста топло,вече и прашец носят от минзухарите и глухарчетата.Дано времето не прецака плодните дръвчета,че тогава ще дъвчем вносни боклуци,а пчеличките ще дъвчат...каквото има.Според мен ще трябва повече храна от обикновено.Аз съм на югоизток,поздрави.
;-)
Ще внасяте качественни плодове от области с относително стабилен климат, кат при нас - поне за сега...
;-)
Ще направим бартер тогава-от мен гроздова и мед от кокичета и див шафран,от вас кайсии и кайсиева.
Колега Павел. Една от моите лични константи с пчелите е - има ли за тях, има и за мен. Това го разбрах долу-горе на половината си пчеларски живот и съм много доволен че го спазвам. Сега, дали ще има за тях, казва Началника. Кой съм аз, че да казвам? Не съм нито професионалист, нито бизнесмен, аз съм много дребен. Мое задължение е да не допускам глад. Есента съм преценил, че имат достатъчно храна, при всички положения. Значи няма да храня. Ще подхранвам като му дойде времето и то само защото имам рапица. Пък най-обичам мед смеска рапица с акация. Поздрави.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Колега Йорданов,обичам да говоря на ти,но поради липса на имена се обръщам по този начин.Иначе аз съм неопитен пчелар.Пчелите много ми паснаха на душата. И аз като теб смятам че трябва да има първо за тях,а след това ще е за мен.Тази година зазимих ДБ с над 25кг. а ЛР с около 30кг.Поради моята несигурност и отчасти поради изключително топлото време в моя район имам притеснения за развитието на семействата.Затова подхранвам.Не искам да опрат до минимума от 4-5кг и когато свалят темпото,да започна с храната.Това което пиша се отнася само за мен.Просто изказвам моето мнение и се надявам досега да не съм подлъгал колеги които четейки моите коментари може да допуснат грешка.Иначе за кайсиите и ракията съм сериозен.Сушени срещу гроздова(засега).
Ако си зазимил с 30 кг. и говорим за нормални семейства няма начин да "опрат до минимума от 4-5кг" дори и в края на февруари. Интересно ми е дали кълбата ти са във втори корпус? Предполагам, че си стоят в долния. Това пък ако застудее продължително ще се превърне в проблем. През тази откачена зима пчелите могат да вземат храна подадена над втори корпус дори и кълбото да е в първи, защото всеки ден разпускат кълбото и шетат из целия кошер, но в една нормална зима зазимяването с 30кг. мед би създало проблеми, които няма да се решат и с хранене. Имай предвид, че меда който сега пестиш се захаросва и ще ти донесе повече проблеми на пролет от колкото ползи.
Лангстротите са се качили във втория още от преди седмица.Имам дори един за който писах-май има нещо италианско,защото кошера ври от пчели и конденза по хранилката е доста.При облитането беше огромен облак.Иначе за меда е така,само че при мен е изцяло билков-миналата година акация и драка,който кристализира трудно.Ако го държа на стайна температура,му трябват 2 години за кристализация.С мановия е същата работа.Налага се да обяснявам на приятели,че е чист,без захар и т.н..Свикнали са с кристализирал мед.Вадя само от магазинни пити.В книгите са добре описани тези процеси.
А при мен половината семейства така и не се качиха в 2ри корпус, но са свалили повече от половината мед от корпуса в 1вия.
2рия корпус го изградиха изцяло на слънчогледа, а 1вия е с по тъмни пити и предполагам че това може да е причината.
И при мен е така.Днес ги подхранвах с питки и някои от тях не се бяха качили във втори корпус.Сложих питките на вторият корпус с идеята да се качат.Но горе имаше 20-30 пчели.Има ли шанс да се качат или да свалям пити с мед във първи,и там да слагам питката.Мисля да ги изчакам още 10 дни.ДАИТЕ СЪВЕТ
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))