Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Матеев е един от онези 1% с над 1000 кошера и не мога да разбера какво му се ровите на човека и как давате идеи как да си ги гледа при положение, че гледате в десетки пъти по-малко. Въобще не разбирам защо влизаме в някакви дребнави спорове за глупости. Как по дяволите си представяте да слязат за центрофугиране в база 5000 рамки и после да се върнат всяка от кошера от която е взета? Как си представяте такъв пчелин без майко производство, производство на отводки и всякакви други процедури при които се прехвърлят рамки от кошер в кошер? Все пак става дума за рамки от собствен пчелин върху, който имаш добри наблюдения, имаш история. Ако говорим за чужди рамки, за чужд мед или прашец за подхранване съм съгласен. И още нещо, колко са хората които си дезинфекцират рамкоповдигача и четката на всеки кошер, че да не пренесат зараза? Прекаления светец и богу не е драг!
Ето малко истински доводи:
Зателването на ползвана рамка е много по-трудно и бавно от зателването на нова.
Восък и прополис остава по рамката и във дупките за теловете след прекарването през восъкотопилка и после става и голяма цапаница при опит за ново зателване.
В повечето случаи след след дълга служба рамката се е разклатила по сглобките.
Често на рамките с ушерители след дълга употреба част или целия ушерител се е отцепил и го няма.
На малък пчелин има малко рамки за брак ако се бракуват периодично и инвестицията не е голяма.
На голям пчелин се предполага по-голяма печалба и инвестицията за нови рамки не е голям проблем.
Нямах намерение да сменям рамки след претопяване, но заради изброените доводи реших, че е по лесно и бързо да сменям. Зателвам на ново само ново изградени рамки които съм претопил заради лошо изградени пити или ново изградени и скъсани в центрофугата.
Колега Роско, аз никому за нищо и с нищо лошо не се ровя, просто изтъквам общо известни факти, относно втората част на първото ти изречение - тя явно се отнася за теб(аз просто не обичам да парадира много, много). Ти си тоя който се опитва да квалифицира мнения, въпроси и теми като "безмислени" - добре се опитваш да "адвокатстваш" на Матеев, то поне да го помолим да ти делегира администраторски или модераторски права - ще бъдеш полицая на форума, като засечеш безмислена тема - ще я заключваш, току виж може и някой да се погрижи за спазването на точка 1, от правилата на форума(за писане на кирилица).