Благодаря, но все пак не съм сигурен, че ме разбра за какво говоря. Всъщност троптината запазва формата килийките, едра е и пластична. А това, за което питам е сиво, пясъкообразно - прилича на ситен мокър пясък и се отмива с вода. На пипане - почти като пясък. Получава ми се дори когато вече съм стопил восъка веднъж, троптината е отделена и реша да го претопя още един път за по-добро филтриране. Ако мога следващия път ще направя снимки. Не се сетих - имам микроскоп и следващия път ще го разгледам - кристално ли е, аморфно или нещо неопределено. Може и това да спада към троптината, но имам чувството, че се получава от самия восък, а не от отпадъци. Количеството му е пропорционално на дебелината на питката - колкото нея до 1/2 от нейната дебелина, но е шуплесто и рехаво. Та се притеснявам дали не губя восък по този начин, който поради някакви причини става на нещо друго.
Относно слънчевата восъкотопка - от 2 години се каня да си правя, но май ще взема да си купя накрая. Сега си събирам материали за голяма парова, че да слагам цели пити барабар с рамките. На Lison такава струва 700 лв, но на мен ще ми излезе към 70. Проблема със слънчевата е, че ходя на пчелина 1-2 пъти на месец и няма кой да я презарежда.