Напротив . Восъка е най- лек и остава на повърхността .Старите ризи ,отпадъци и т.н. се води троптина.Някой от колегите си играят допълнително да стопяват троптината с цел да доусвоят восъка , но това си е за хора с време и ако топиш черни пити (брак) няма да извлечеш , кой знае колко допълнително восък.За да отделиш ( рафинираш) восъка по - добре от ненужните частици,аз лично добавям оцет при варенето.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Стефчо, ако искаш добри резултати, направи си слънчева восъкотопилка и после само стопяваш слитъците за предаване и смяна срещу нови основи.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Благодаря, но все пак не съм сигурен, че ме разбра за какво говоря. Всъщност троптината запазва формата килийките, едра е и пластична. А това, за което питам е сиво, пясъкообразно - прилича на ситен мокър пясък и се отмива с вода. На пипане - почти като пясък. Получава ми се дори когато вече съм стопил восъка веднъж, троптината е отделена и реша да го претопя още един път за по-добро филтриране. Ако мога следващия път ще направя снимки. Не се сетих - имам микроскоп и следващия път ще го разгледам - кристално ли е, аморфно или нещо неопределено. Може и това да спада към троптината, но имам чувството, че се получава от самия восък, а не от отпадъци. Количеството му е пропорционално на дебелината на питката - колкото нея до 1/2 от нейната дебелина, но е шуплесто и рехаво. Та се притеснявам дали не губя восък по този начин, който поради някакви причини става на нещо друго.
Относно слънчевата восъкотопка - от 2 години се каня да си правя, но май ще взема да си купя накрая. Сега си събирам материали за голяма парова, че да слагам цели пити барабар с рамките. На Lison такава струва 700 лв, но на мен ще ми излезе към 70. Проблема със слънчевата е, че ходя на пчелина 1-2 пъти на месец и няма кой да я презарежда.
Не. Чисто нови кастрончета лъскави като алпака, купени от магазин по левче. Турски. Само и единствено за восък ги ползвам.
Lenovo_A1000_IMG_20160808_195643.jpg
Цвета наживо е по-наситен, жълт. На снимките може да бледнее от светлината или от телефона..... Ти остави цвета ами що се пръска на парчета..... Лани не беше така.
Пръсна се на 4 парчета.![]()
Вальо , независимо дали са разпечатки , далаци или пити винаги има утайка .
Много бързаш , остави калъпчето до пълно изстиване .
Топя восък вечер и на сутринта го вадя от тенджерата .
Не съм го вадил. Пръска се още при самото истиване, 10-20 минути след прецеждането.Lenovo_A1000_IMG_20160810_133015.jpg
Снимката е от днес, на дневна светлина. Снощи го разтопих и прецедих и за има-няма 20 минути се напука.
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))