Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 30 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 294
    Наблюдател
    Регистриран
    16.12.2013
    Четох всичко написано, но нека да попитам пак - кошетите ми са на гъсто разположени и искам да ги разхвърля малко. Бих искал един обстоен съвет ако ги преместя януари месец дали ще има някакъв отрицателен ефект? Преместването ще е някъде 4м. - 5м. пазтояние. Благодаря предварително за отговорите!

Автор
    Регистриран
    10.10.2010
    Пчеларски район
    Велики Преслав
    Мести смело, но и много внимателно. Да няма резки движения и сътресения на кошера. С две думи, семейството вътре да не усети че е преместено. При първото облитане ще си опознаят новото местонахождение без проблеми.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Възможно най бързо ми се налага да преместя 20 семейства на 45километра кога най рано мога да ги прекарам.Знам,че най добре е да чакам до Март но има много кражби в региона

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Добре де от 20 страници тема, на 2 години и половина, какво още трябва да се напише ?? Вземаш решение и няма на кого да се сърдиш, това е.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цецко мести в четвъртък или в петък преди обяд. Дават и съботата топла но е добре вече да са на новото място да се облетят и спокойно да сформират кълбо на ново. Кой е тоя район с многото кражби? То не остана район без кражби, но все пак дай инфо.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Не смятам за нормално да се местят пчели на 45 км. точно тия дни.
    Working....

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не е нормално, но било наложително. Явно оцеляват при премествания през зимата щом крадат с пълна сила. И при мен шетат здраво от както се застуди. Така беше и миналата година, крадяха като бесни в най-големия сняг.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Ако преместването ти е последната алтернатива, то тогава ги обвий в стреч фолио и мести много внимателно.
    Дори и така, преместването ще е много рисковано за оцеляването на пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    И подбери някой по-топъл ден, когато кълбото се разпуска. Мести по време, така, че да имат поне няколко часа да съберат пак кълбото. Ако не е толкова наложително по-добре изчакай.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И аз да си кажа моето мнение:
    Напук на всички твърдения във форума, миналата пролет аз местих много кошери на стотици километри при температури по-ниски от 12 градуса по Целзий. Предполагам никак не им е било приято на пчелите, но оцеляха всичките.

Какво знаем за пчелите?
    Ами знаем, че под 12 градуса по Целзий те свиват кълбо. Дали обаче това кълбо е така безпомощно, както всички го представят във форума? Всички в един глас казват "Неееееее......, не отваряй кошера, не мести кошера и т.н.". Но това е така, защото ги е страх и треперят за кошерите си. Но може ли поне един от тях да каже - "Аз направих това и това и пчелите умряха?". Май не........

Ето какво ми се е случвало на мене при температури под 12 градуса и пчелите са оцелявали:
    1. Местене на над 450 кошера на стотици километри - миналата пролет, когато купувах много кошери.
    2. Наскоро буря в Ловеч при минусови температури събори 5-6 кошера. Корпусите си лежат на земята без дъно и капак и кълбото вътре се вижда. Вятъра го брули, но пчелите си свиркат и хич не им пука. Сглобихме обратно тези кошери и към ден днешен пчелите все още са живи и здрави.
    3. Отваряне на кошери с цел проверка при кучи студ (-10 градуса). Никакви проблеми с отворените семейства.

Моя личен опит до момента (колкото и да е малък) говори за това, че пчелите нямат абсолютно никакви проблеми със студа или с интензивното проветряване (24 часа без дъно и капак). Също така кълбото не е така безпомощно, както го представят всички останали. Ако го раздразниш (с някакво евентуално местене) това, което ще се случи е, че пчелите ще се активизират, ще започнат да ядат повече мед и да произвеждат повече топлина. Стига да има достатъчно храна (мед) и кълбото ще е достатъчно жизнено да издържи на разни дребни превратности на съдбата (силна буря, интензивно провертряване или някакво местене).

Не казвам че няма никаква опасност, но в същото време твърдя, че ако се внимава, спокойно един кошер може да издържи на местене на 5 метра или на 50 километра.

ПС: Това си е лично мое мнение, базирано на личен опит. В никакъв случай това не е препоръка за дествие. При мене се получи, но гаранция за други не давам. Пчелите са си ваши, риска си е ваш. Ако аз лично сега трябваше да местя на 50 километра, щях да го направя, но с покрит камион, и щях да се постарая да позатопля каросерията и кошерите до +10 градуса. И естествено бавно каране през деня на слънце с колкото се може по-малко вибрации. Иначе ако е местене в рамките на пчелина, правим го по всяко време без да ни пука. Разпаднало се кълбо до момента не съм виждал.

Ако искате, направете пробно преместване с лека кола на 1-2 кошера, и наблюдавайте резултата. В 99% от случаите аз съм сигурен, че ще е успешно.

Страница 19 от 30 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •