Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 101 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 1002
  1. #51
    Наблюдател
    Регистриран
    23.02.2013
    Мнения
    37
    От Шумен съм, тази цена ме устройва пък и щом е проверен майстора.. ще съм благодарен ако ми дадеш координати

  2. #52
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,887
    Един въпрос към бъчвари, наследници на бъчвари и други разбирачи. Имам две бурета - инв. №2/140л и инв.№4/16л. Каня се да им избия дъната, да ги остържа отвътре и пак да ги сглобя. Та питам - как е правилният начин за първото действие ? Имам някаква мисловна нагласа, ама на село няма кого да питам вече. Даже ако ми потръгне на малкото може да се пробвам собственоръчно да му направя нови дъна - с теслата /по правилния начин/ .
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

  3. #53
    Аз не съм разбирач, но съм гледал. (Нали знаеш лафа за кучето.) Избиваш обръчите от едната страна, изтегляш навън дъгите и извждаш дъното. На думи е доста лесно, но с чука и майната се получава в един момент. После отново слагаш обръчите и обръщаш от другата страна. И повтаряш процедурата.

    Има едни специални г-образни вилици (не знам как се казват), които ползват бъчварите, за да изтеглят някоя определена дъга.

  4. #54
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,887
    Скромността ти понякога е заразителна Лафа за кучето е за занаятчиите, ний редовите разбирачи почваме с гледане и оттам нататък - въпрос на дарба и възприятие. Това с Г-то и аз май съм го виждал някъде. Добре че нямам бърза работа, ще карам бавно и полека, пък после ще видим.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

  5. #55
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Мнения
    972
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега,приготви си папур,ако не ти е много плътна бъчвата.Като извадиш дъното ще видиш папура.

  6. #56
    Нали знаете , че за всяко нещо си има точните хора и точното място за да попитаме .
    http://www.rakiyata.com/forum/
    Е това е мястото.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

  7. #57
    Потребител
    Регистриран
    14.04.2011
    Мнения
    86
    Пчеларски район
    с.Вълчитрън, общ. Порд
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Един въпрос към бъчвари, наследници на бъчвари и други разбирачи. Имам две бурета - инв. №2/140л и инв.№4/16л. Каня се да им избия дъната, да ги остържа отвътре и пак да ги сглобя. Та питам - как е правилният начин за първото действие ? Имам някаква мисловна нагласа, ама на село няма кого да питам вече. Даже ако ми потръгне на малкото може да се пробвам собственоръчно да му направя нови дъна - с теслата /по правилния начин/ .
    Колега не каза най-важното. Ако вътре е съхранявано вино за ракия не стават. Ако пък са ракиени, какъв е смисалът да ги стържеш отвътре? Отвътре дъгите са нагрявани и запичани за да се огънат. Ако са се разсъхнали, просто ги закисваш. Моите са по 50 л., почти не остават сухи, но ако това се случи, обличам ги в един стар пуловер и го наглеждам 2-3 дни да не съхне. После го пълня с вода отвътре и следа през ден-два нивото. Спре ли да пада, пълня и чакам да зрее.
    Ето ти едно полезно видео, дано ти сверши работа.
    http://www.youtube.com/watch?v=iHpZwzv14Y0

  8. #58
    Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Мнения
    420
    Йорданович, ако са винени бъчвите , махаш само едното дъно и остъргваш всичко . Това което падне е суха част и въз кисела нарича се треге и по нашия край го слагаме в рибената чорба. Следва втора стъпка - купуваш сода за бъчви и следваш инструкциите на производителя.Обръчите ако са добри може да ги боядисаш с боя " три в едно".Всичко това се прави когато цъфнат лалетата- да е топло,а сега каната с вино и ябълки.Наздраве.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

  9. #59
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,887
    Дълбок поклон на всички, поне теорията вече ми се изясни ! Голямото буре е винено, към 20ина години съм го коландрил както трябва, но понеже не е ползвано 2-3 години мисля за следващата кампания да стане образцово. Малкото е ракиено, не му знам годините и по принцип може и така да кара. Само че на едното дъно между две дъски има една фуга с много папур и не ми харесва та ми се иска да видя отвътре как е положението. За успеха или провала си ще докладвам допълнително.

    Спартак, едно време тригията от нашия Винпром я изнасяха за чужбина, да правят истински оцет от нея. Може и в пчеларството да има полза от нея,
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%...B8%D0%BD%D0%B0
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

  10. #60
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,887
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

 

 
Страница 6 от 101 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •