Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 101 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 1002
    Наблюдател
    Регистриран
    23.02.2013
    От Шумен съм, тази цена ме устройва пък и щом е проверен майстора.. ще съм благодарен ако ми дадеш координати

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Един въпрос към бъчвари, наследници на бъчвари и други разбирачи. Имам две бурета - инв. №2/140л и инв.№4/16л. Каня се да им избия дъната, да ги остържа отвътре и пак да ги сглобя. Та питам - как е правилният начин за първото действие ? Имам някаква мисловна нагласа, ама на село няма кого да питам вече. Даже ако ми потръгне на малкото може да се пробвам собственоръчно да му направя нови дъна - с теслата /по правилния начин/ .
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Аз не съм разбирач, но съм гледал. (Нали знаеш лафа за кучето.) Избиваш обръчите от едната страна, изтегляш навън дъгите и извждаш дъното. На думи е доста лесно, но с чука и майната се получава в един момент. После отново слагаш обръчите и обръщаш от другата страна. И повтаряш процедурата.

Има едни специални г-образни вилици (не знам как се казват), които ползват бъчварите, за да изтеглят някоя определена дъга.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Скромността ти понякога е заразителна Лафа за кучето е за занаятчиите, ний редовите разбирачи почваме с гледане и оттам нататък - въпрос на дарба и възприятие. Това с Г-то и аз май съм го виждал някъде. Добре че нямам бърза работа, ще карам бавно и полека, пък после ще видим.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега,приготви си папур,ако не ти е много плътна бъчвата.Като извадиш дъното ще видиш папура.

Нали знаете , че за всяко нещо си има точните хора и точното място за да попитаме .
    http://www.rakiyata.com/forum/
    Е това е мястото.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Потребител
    Регистриран
    14.04.2011
    Пчеларски район
    с.Вълчитрън, общ. Порд
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Един въпрос към бъчвари, наследници на бъчвари и други разбирачи. Имам две бурета - инв. №2/140л и инв.№4/16л. Каня се да им избия дъната, да ги остържа отвътре и пак да ги сглобя. Та питам - как е правилният начин за първото действие ? Имам някаква мисловна нагласа, ама на село няма кого да питам вече. Даже ако ми потръгне на малкото може да се пробвам собственоръчно да му направя нови дъна - с теслата /по правилния начин/ .
    Колега не каза най-важното. Ако вътре е съхранявано вино за ракия не стават. Ако пък са ракиени, какъв е смисалът да ги стържеш отвътре? Отвътре дъгите са нагрявани и запичани за да се огънат. Ако са се разсъхнали, просто ги закисваш. Моите са по 50 л., почти не остават сухи, но ако това се случи, обличам ги в един стар пуловер и го наглеждам 2-3 дни да не съхне. После го пълня с вода отвътре и следа през ден-два нивото. Спре ли да пада, пълня и чакам да зрее.
    Ето ти едно полезно видео, дано ти сверши работа.
    http://www.youtube.com/watch?v=iHpZwzv14Y0

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Йорданович, ако са винени бъчвите , махаш само едното дъно и остъргваш всичко . Това което падне е суха част и въз кисела нарича се треге и по нашия край го слагаме в рибената чорба. Следва втора стъпка - купуваш сода за бъчви и следваш инструкциите на производителя.Обръчите ако са добри може да ги боядисаш с боя " три в едно".Всичко това се прави когато цъфнат лалетата- да е топло,а сега каната с вино и ябълки.Наздраве.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Дълбок поклон на всички, поне теорията вече ми се изясни ! Голямото буре е винено, към 20ина години съм го коландрил както трябва, но понеже не е ползвано 2-3 години мисля за следващата кампания да стане образцово. Малкото е ракиено, не му знам годините и по принцип може и така да кара. Само че на едното дъно между две дъски има една фуга с много папур и не ми харесва та ми се иска да видя отвътре как е положението. За успеха или провала си ще докладвам допълнително.

Спартак, едно време тригията от нашия Винпром я изнасяха за чужбина, да правят истински оцет от нея. Може и в пчеларството да има полза от нея,
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%...B8%D0%BD%D0%B0

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010

Страница 6 от 101 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •