Ами аз пуснах една серия от няколко хиляди основи без никакво обтелване. Бяха само защипани към горния ръб посредством летвичка. В страничните и в долните летвички имаше канали, в които основата влизаше, но се движеше свободно (заради температурните разширения). Говорим за ЛЕТИ ОСНОВИ - тези, които издържат на 35 градуса по Целзий.
РЕЗУЛТАТА ОТ ЕКСПЕРИМЕНТА:
Ами бих казал частично успешен. Центрофугата им разказва играта, но това можеше да се очаква. Интересното е, че част от тези пити оцеляват дори и в центрофугата, но не може да се разчита на това. Колкото до свличането при статичен престой на 35 градуса в кошера - някакъв малък процент се свлякоха, но това се дължи на некачествена изработка (основата се е измъкнала от летвичките на горната рамка). Друг малък процент се изметнаха по средата заради температурните разширения, но това е от първите рамки, при които основите ги запъвах за страничните стени. Този дефект го отстранихме като направихме каналите дълбоки по 5 мм, а основата да влиза в тях само на 2-3 мм.
Като цяло 80% от тези рамки са живи и здрави и са във великолепно състояние, и аз смятам да ги използвам в плодниците и никога да не ги центрофужа. При тези условия ще ми служат вярно поне още 5-6 години. За в бъдеще обаче не смятам да правя такива рамки (без обтелване).
В момента си произвеждам в големи количества два вида рамки, като догодина ще реша кои от тях са по-добрите.
1. Рамки с пластмасови Бургаски основи. Есенните ми експерименти с няколко хиляди такива рамки са много обнадеждаващи. Пчелите ги приемат и градят без проблеми.
2. Обтелени рамки с мои си ЛЕТИ ОСНОВИ. Засега използвам W обтелване, но мисля да се разпоредя на персонала да добави и по 1 хоризонтална тел на 1 см от горната и от долната летви. Вярно че това ще вдигне цената на рамката, но за сметка на това се надявам тези рамки да ми служат безпроблемно много години. Самото обтелване ще си остане дори и когато се наложи да претопя рамката в парната восъкотопилка - телта ще остане и на нея ще сложа нова основа. Рамките ми са много здрави и качествени, лепени са по ръбовете и размерите им са перфектни - разброса е не повече от 0.1 мм. Всичко това е заради машинното разпечатване. За да върви машината безпроблемно и за да не блокира на всяка 3-та рамка, нуждая се от перфектни рамки с абсолютно еднакви размери. Такива ги и направих, въпреки че цената на една рамка излезе златна. Надявам се в бъдеще през годините тази жертва да ми се изплати.