Хайде първо да си изясним какви видове основи има и какво може да им се случи:
Има два вида основи от позицията на тяхната здравина - ВАЛЦОВАНИ и ЛЕТИ. Валцовани са всички видове основи, които се продават от българските производители. При тях първо восъка се лее на плоски ленти и след това тези ленти се валцоват (пресоват) с пчелните килийки. При това валцоване дългите макромолекули и микрокристали се наплитат едни с други и се създава допълнителна здравина и гъвкавост, особенно при ниски температури. ЛЕТИ основи се произвеждат от самите пчелари, които имат восъчна преса. При тях килийките се оформят в процеса на самото леене, но макромолекулите са свити на кълбо и тези основи са трошливи на ниски температури.
Накратко:
ВАЛЦОВАНИ ОСНОВИ - гъвкави са на ниски температури, но за сметка на това лесно се свличат при температура 35 градуса по Целзий, каквато е вътре в кошера.
ЛЕТИ ОСНОВИ - трошливи са на ниски температури, но за сметка на това издържат почти безпроблемно температури от 35 градуса.
Изводи за обтелването:
1. И двата вида основи се нуждаят от стабилно закрепване към горната рамка по цялата нейна дължина. Това става посредством притискане с летвичка или залепване с восъчна свещ или каквото друго ви хрумне. Важното е горния ръб на основата плътно да е прилепнал към рамката, защото именно от там започва свличането при високи температури от 35 градуса вътре в кошера.
2. Ако основата не е плътно пристегната към горния ръб, алтернатива е една хоризонтална тел на разстояние максимум 1 сантиметър от горната рамка. Тази тел има ролята да държи горния ръб и да спаси питата от свличане при престоя в кошера.
3. При валцовани основи допълнителни хоризонтални телове са необходими на всеки 3-4 сантиметра, защото основите могат да се свлекат и по-средата. При ЛЕТИ основи това не е необходимо. При тях ако се стабилизира горния ръб, цялата основа се държи на него и не се свлича.
Всичко написано в този постинг важи САМО ако питата никога не се налага да се слага в центрофуга. Тоест ако говорим за плодникова пита.