Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 260

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    Как се работи със тия скоби?
    Както ги гледам са тънки и меки,при твърда дървесина и сковани рамки ще бъде трудно с чук, дори да имаш скобонабивач. Сега е по-лесно и се прави със скоби за кабели 8-12 мм. и ръчен такер от Лидъл например. 1000 скоби в кутийка, точно вчера си купувах- 1.70 лв. кутийка. Какви са тези 3 лв. за тази мека медена тел? Но явно всеки трябва да извърви определения си пчеларски път, понякога и по-трудния начин!

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Evgeni Petkov Виж публикацията
    Сега е по-лесно и се прави със скоби за кабели 8-12 мм. и ръчен такер от Лидъл например. 1000 скоби в кутийка, точно вчера си купувах- 1.70 лв. кутийка.
    Колега можеш ли да качиш снимка на така наснована рамка?

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013

Talking

Коването се оказа малко трудно с чук,понеже тия скоби не са подострени.Взех едно тънко шило и направих център там където ще набивам скобите.Но нещо не се получи добре,когато започнах да изпъвам телта част от скобите започнаха да се изваждат.Скобите ги купих не от някоя случайна сергия,на улицата.А от пчеларски магазин във Враца.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри SL372771.jpg‎   SL372770.jpg‎  

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Колега, остави тия скоби и си карай с дупчици на рамката. Викни обаче някой, който умее да зателва да те научи. Дотук....слаб (2).
    Working....

И аз това му казвам,язък за 3-те лева :D Един приятел ми даде да му оправям разни рамки лятото покрай други поръчки,имаше и с такива скоби.Изплющях им дупки и му ги направиих,защото се вадят наистина.Това е за мен най-не-практичният начин за обтелване.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Какво ще кажете за този начин? Че със скобите явно няма да стане
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри SL372765.jpg‎  

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Не ти трябват скоби!
    Забиваш едно пиронче до половината навиваш телта няколко пъти и го до забиваш цялото, опъваш тела и на другият край по същия начин.
    Става много здраво и хубаво.
    На тънките летви забивай пирона странично.
    Ако излизат телове над горната летва е хубаво да има канал за да не се къса тела като почистваш восъка.

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    И аз не ползвам скоби. Пробивам дупките и в тях поставям втулки за да не се врязва тела в рамката при обтягането. За сноването на тела използвам този станок
    http://pchelari.com/forum/attachment...6&d=1375698262.
    За фиксирането на тела използвам габъри. На края получавам това
    http://pchelari.com/forum/attachment...0&d=1387298315
    За магазинните рамки имам друг станок, но в момента не е при мен да го покажа. И там използвам втулки и габъри и два хоризонтални тела.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Точно така зателвам и аз даже с тези скоби защипвам и телта на края (колегата Димитър Бонев ми го показа този начин), с тази стяга натягам страничните летвичики
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMG_1166.jpg‎  

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да изкажа и аз едно "некомпетентно" мнение.

Слагането на тел по рамките не е самоцел, ей така, просто за да има някаква си тел някъде си по рамката. Ако има пчелари, които си мислят така, значи само си губят времето и парите.

Слагането на тел преследва строго определени цели, свързани с повишаване на здравината на изградената пита в строго определени нейни участъци в зависимост от приложенията, за които е предвидена тази пита. И къде и как трябва да се слага тази тел е въпрос на математика и изчисляване на сили и моменти, а не на чесане зад врата.

Хоризонтално или вертикално обтелване? Зависи от вида на питата (ДБ, ЛР, магазинна) и от нейното приложение (в плодника или в медовия корпус).
    Къде точно да са теловете по продължението на рамката? Пак зависи от горните приложения. Зависи дори и от вида на основите(валцовани или лети).

Та изкам да кажа, че обтелването, показано на горните снимки на Петър84, трябва да получи оценка не двойка, а дори и единица, защото е направено без никаква умисъл, ей така с гледане в тавана и чесане зад врата. Полза от него никаква.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •