Предполагам, че под "вирусна инфекция" имаш предвид най-вече заразяване с вируси, причиняващи деформации по крилата, защото за други толкова апокалиптични вируси, предавани чрез вароа, аз не знам. Въпросните вируси обаче се предават изключително по кръвен път и за целта е необходимо в кошера да има акари, които да инкубират и разпространяват вируса.

В момента според по-долния източник има открити около 24 вируса, като само BQCV не е свързан със вароа ( негов вектор се явява нозема). Пропуснати са обаче някои вируси като IIV-6 на Броменшенк, открит в семейства загинали от прословутия синдором( http://www.plosone.org/article/info:...l.pone.0013181 ), LSV - 3 и 4, и вероятно други които на мен не са ми известни.

http://www.coloss.org/beebook/II/virus/1/1

В менюто от ляво може да намериш по-подробна информация.

Повечето от вирусите още не е ясно дали се репликират във акарите ( например за DVW е известно че на акарите причинява безобидна чревна инфекция) , но щом заразяват пчелите няма как да не се "инкубират" от тях. ( вируса на Броменшенк е способен да превърне до 25% от теглото на пчелата във вируси ! )

По кръвен път те просто са по-ефективни в причиняването на болест, но съвсем не се нуждаят от вароа за да оцелеят ( така както са го правили досега и без нея). Относно прословутия DVW когато той достигне прекалено високи нива в кошера, вече не се нуждае от вароа за да се разпространява. Смъкваш акарите, симптомите си продължават. Точно това е идеята на цялото третиране.
През зимата вирусите се разпространяват предимно чрез трофилаксис ( от уста на уста), а не чрез вароа. Аз ли не се изразявам достатъчно ясно?.....

Акарите пък вместо да ги прочистим есента, ще ги оставим да смучат кръв цяла зима....

Ако не си ги изчистил есента/края на лятото, след това през зимата просто вече няма смисъл. Не разбирам какво му е толкова трудното за проумяване, след като тази концепция се върти в литературата от десетилетия ( българската включително).

При т. нар. Синдром на празния кошер подмор няма. Следователно той не се причинява от смъртоносен коктейл вируси, защото ако беше така, щяха да се намират и купища мъртви пчели по дъното

Синдомът могат да го причинят много най-различни болести ( вскл. и само от един патоген) - точно и затова до сега не е открит един единствен виновник или комплекс от фактори които са еднакви навсякъде. Напускането на кошера от пчелите е просто инстинкт, когато те се почувстват болни, защитен механизъм ( част от поведенческата им имунна система) за да не заразяват останалите пчели вътре в кошера - известно е като "алтруистично самоубийство". Все още не е ясно дали пчелите го правят "съзнателно" или е в резултат от действието на вируса. Повечето вируси се репликират във мозъка и променят поведението на гостоприемника ( това го могат и паразитите, но по различен начин). DVW, Kaguro, VDV и други са известни с това че водят до повишена аресивност у пчлите. Бясът кара болния индивид да хапе ( команда "разпространи ме"), а вирусът причиняващ простуда/грип - кихане.......

Вирусите са само един от факторите причиняващи CCD. Някой някога да е хващал компютърен вирус? - Първото нещо което повечето правят е да изключат антивирусната. Някои от пчелните вируси са също способни на това. След това нозема, бактерии и други такива могат да се размножават колкото си искат в организма на пчелата. ( обратната взаимовръзка също се случва).

Та в крайна сметка и въпросните вируси не са чак толкова страшни, ако няма кой да ги размножава и разнася от пчела на пчела. И ако наистина нещата бяха толкова апокалиптични, колкото ги описваш, трябваше вече да няма живи пчели на Планетата.

Единственият начин да се реши проблема с вирусите ( и вароатозата) е посредством спиране на третиранията. Семействата оцеляващи без третирания имат стабилна популация от вароа между 2-7%. Преди това обаче популацията е минала през своя "катарзис" преди да се върне обратно към баланса ( става въпрос за "динмичен баланс"). Вароатозата дава предимство на по-вирулентните вируси, но не до безкрайност. Вирус който убива пчелната ларва преди да се е размножил ( или преди акарът да е оставил поколение) е обречен - килийката ще бъде разпечатана, ларвата изхвърлена/изядена, акарът - убит.