Нахапаните пчели ще умрат, но здравите ще оцелеят. Акарите пък вместо да ги прочистим есента, ще ги оставим да смучат кръв цяла зима и ще ги махаме напролет, след като пчелите вече са отгледали 2-3 поколения пчели, вероятно опаразитени в голямата си част.
Предполагам, че под "вирусна инфекция" имаш предвид най-вече заразяване с вируси, причиняващи деформации по крилата, защото за други толкова апокалиптични вируси, предавани чрез вароа, аз не знам. Въпросните вируси обаче се предават изключително по кръвен път и за целта е необходимо в кошера да има акари, които да инкубират и разпространяват вируса. Така че избиването на бесните кучета би снижило нивото на разпространение на заразата. Впрочем, този вирус е като херпеса, в смисъл - пчелите си го имат, но в безобидни количества.
Та в крайна сметка и въпросните вируси не са чак толкова страшни, ако няма кой да ги размножава и разнася от пчела на пчела. И ако наистина нещата бяха толкова апокалиптични, колкото ги описваш, трябваше вече да няма живи пчели на Планетата.
Между другото, аз също не ги третирам през есента, но не за друго, а заради страничните ефекти, които знам, че се получават при третиране с ОК. Не съм сигурен дали при много слабо опаразитяване си заслужава, за да не се окаже, че ОК е убила повече пчели отколкото вароа...След случая от последната зима бях твърдо решил да третирам с ОК тази есен, но в крайна сметка не го направих и сега само ще наблюдавам внимателно подмора.
![]()