Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
"Нахапаните" от акари пчели обикновенно загиват от вирусна инфекция, независимо дали в последствие акарите ще бъдат премахнати или не през зимата. Точка.
Нахапаните пчели ще умрат, но здравите ще оцелеят. Акарите пък вместо да ги прочистим есента, ще ги оставим да смучат кръв цяла зима и ще ги махаме напролет, след като пчелите вече са отгледали 2-3 поколения пчели, вероятно опаразитени в голямата си част.
Предполагам, че под "вирусна инфекция" имаш предвид най-вече заразяване с вируси, причиняващи деформации по крилата, защото за други толкова апокалиптични вируси, предавани чрез вароа, аз не знам. Въпросните вируси обаче се предават изключително по кръвен път и за целта е необходимо в кошера да има акари, които да инкубират и разпространяват вируса. Така че избиването на бесните кучета би снижило нивото на разпространение на заразата. Впрочем, този вирус е като херпеса, в смисъл - пчелите си го имат, но в безобидни количества.
Та в крайна сметка и въпросните вируси не са чак толкова страшни, ако няма кой да ги размножава и разнася от пчела на пчела. И ако наистина нещата бяха толкова апокалиптични, колкото ги описваш, трябваше вече да няма живи пчели на Планетата.
Между другото, аз също не ги третирам през есента, но не за друго, а заради страничните ефекти, които знам, че се получават при третиране с ОК. Не съм сигурен дали при много слабо опаразитяване си заслужава, за да не се окаже, че ОК е убила повече пчели отколкото вароа... След случая от последната зима бях твърдо решил да третирам с ОК тази есен, но в крайна сметка не го направих и сега само ще наблюдавам внимателно подмора.