Ако следваме описаната логика за разпространението на виросите, би трябвало и в най-добре очистените от вароа семейства да си се разпространяват някакви вируси цяла зима, защото 100% очистване от акари на практика е трудно осъществимо.
Иначе новината е страхотна! Значи третираме за едно, пък лекуваме две!
Много любопитна информация! Изненадан съм, че със слаби изпарения на флувалинат може да се бори нозема церана, но щом го пише, вероятно е така. Сега можем да очакваме спиране от производство на препарата Нозестат, защото Варостоп вече ще лекува две болести. Но това си е проблем на Примавет.
Както и да е, вече споменах, че въпросното ми семейство, според мен, не страдаше от някаква форма на нозематоза, защото чревните дялове на труповете в подмора ми изглеждаха съвсем нормално – постоянно кормех трупове от подмора. До последно не бях сигурен какъв точно е проблемът, но когато започнах да вадя от дъното трупове на акари, вече имах някаква хипотеза. Имах избор – да не правя нищо или да се опитам да направя нещо, дори само с експериментална цел. В крайна сметка, след намесата ми, или пък въпреки нея, пчелите спряха да умират. Ако има някакво друго достатъчно логично обяснение на случилото се, ще ми е интересно да прочета за него.
Впрочем, аз писах през зимата за този случай, бях качил и снимки даже.
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post20970