За подхранването с адаптирано мляко есента изхождам чисто логически.Аз смятам че ако стимулирам пчелите да погълнат допълнителна порция белтъчини и витамини,ще увеличат в някаква степен мастното си тяло,както и ще засилят имунната си система.Според мен ефекта ще бъде в две направления - първо старите летящи пчели ще удължат живота си вследствие на белтъчната храна,с което ще се улесни презимуването(по-голям брой пчели ще изкарат по-дълго),кошерните(зимните) ще натрупат по-голямо мастно тяло,с което да успеят до добутат успешно до пролетното пило.Нали точно вароа по-бързо стопява това мастно тяло .Като допълнение ще посоча един мой кошер-ройче,което спусна далак в края на септември след поставяне на питка с адаптирано мляко.Градежа преди това беше спрял повече от месец.Нямам толкова опит за да кажа дали това се случва често,или е наистина инцидент провокиран от моята намеса.На мене ми се иска да е второто. За да бъда точен :"Насекомите (Insecta) са клас безгръбначни трипластни животни от тип членестоноги;Паякообразните (Arachnida) са клас безгръбначни трипластни животни от тип членестоноги.Не е заяждане по никакъв начин,просто колегата е прав.