Според мен, не трябва да се търси някакъв смисъл в съществуването на вароа, защото такъв няма. Няма смисъл и в съществуването на медоносната пчела, на човека, както и на самата планета Земя... Всеки вид съществува докато условията му позволяват да се храни и да се размножава. А това, че медоносните пчели съществуват от сто хиляди и повече години, не значи нищо, защото най-малко от толкова години съществуват всички останали животински видове на планетата, вкл. и HOMO SAPIENS. А всеки ден изчезват по стотина животински вида. Една промяна в климатичните условия - засушаване, застудяване, заледяване, сблъсък с голям метеорит... може да унищожи множество животински видове, съществували милиони години на Земята. Една нова болест, като СПИН по хората, или като заразния тумор по тасманийския дявол, би могла да ликвидира за кратък срок един животински вид. А след ок. 200 до 500 млн. години на Земята няма да останат дори бактерии, защото планетата ще се превърне в огнена пустиня. След още ок. 4-5 млрд години, няма да я има и самата планета. Това вече ще е истинският край на света.
Колкото до вароа, аз съм оптимист, и не мисля, че той ще е нещото, което ще ликвидира медоносните пчели...Между другото, акарите не са инсекти, но също като инсектите се приспособяват бързо. Пчелите обаче са инсекти и вярвам, че те някак си ще се справят с тази напаст, въпреки човешката "помощ"...
А между другото, магнитното поле на Земята има значение за ориентацията на птиците, но доколкото съм запознат, за пространствената си ориентация пчелите използват своето зрение, а магнитното поле го използват, за да се ориентират във времето...
Относно третирането през зимата, мисля че колкото по-рано се третира, толкова по-добре, но все пак, по-добре късно, отколкото никога. Тази година третирах през януари, но не с ОК, а с Варостоп, един кошер, от който преди това, от края на декември, започнах всяка седмица да изривам по една - две шепи подмор. Подморът веднага спря и въпреки че беше останала половин рамка (ЛР) живи пчели, семейството оцеля и даже вадих мед от него в края на юли. Бях го кръстил "януарската отводка".
Каква е била целта на това подхранване с адаптирано мляко?