Бабини зъби
- Увеличаване яйце снасянето на майките за периода II, III, IV месец - 62%
- Увеличаване яйце снасянето на майките за година - 19%
- Увеличаване на живота на пчелата – 20%
- Ниска консумация на храна през зимния период
Карамфил
Списанието "Journal of Dentistry" за изследвания направени от университета "Мигел Ернандес"
„...Испански и американски учени определят, че карамфилът е най-добрият естествен антиоксидант сред билките за използване, поради високите си нива на естествени фенолни съединения и на антиоксидантните си свойства.
Карамфилът се счита от експертите за подправка, съдържаща много хранителни вещества. В само една чаена лъжичка карамфил се съдържа огромно количество манган, омега-3 мастни киселини, витамин К, хранителни фибри и витамин С.
Благодарение на хранителните си съставки карамфилът показва най-висок резултат по скалата за капацитет на абсорбиране на свободните (кислородни) радикали (ORAC) под формата на етерично масло.
Само капка от карамфиловото масло съдържа около 400 пъти повече антиоксиданти на единица обем от плода годжи бери (един от най-мощните, здравословни плодове, също познат под имената мерджан, лиций). Опаковка от 5 ml масло от карамфил е сравнима по антиоксидантна сила с 45 кг боровинки..."
Капсаицин
- антивъзпалителни свойства
- значително количество въглехидрати, протеини, витамин С (повече от това в лимона), витамините А, К, В1, В2, B6, Е ,фолиева киселина, както и желязо, калий, калций и фосфор.
- капсаицин стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, които активизират метаболизма
- капсаицинът активира отделянето на азотен оксид – уникално вещество, което има способността да подобрява кръвообращението, предпазва и регенерира кръвоносните съдове.
- Капсаицинът премахва диарията причинена от бактериална нфекция. Проучване на университетът в Дуке установява, че капсаицинът може доведе до излекуване на възпалително чревни заболявания. Веществото помага за убиване на стомашни вирусни бактерии.
Информацията по-горе е представена в резюме. Направени са много опити и практически наблюдения. Има извадки от научни списания.



.Изглежда имаш знания в билкарството,само че там ако объркаш дозата,ефекта може да е обратен.Ако имаш практика и добри резултати,защо не ги споделиш по подробно - грамаж и т.н..Според мен за да се справя човек добре в начинанията си,трябва на първо място да разбира процесите,а след това чрез логика да прояви творчеството си.Мисълта ми е че ако напишеш просто една рецепта,това ще е достатъчно за някои хора,но ако обясниш механизма на действие на съставките - това може да провокира и други хора да търсят и споделят подобни опити.
Цитат
