Че има много готови храни е вярно,само че аз съм от типа - око да види ръка да пипне.Пробвах и с купешки питки - моите питки ги омитаха за две седмици, а купешките не ги пипаха.Като изсъхнаха съвсем,направо ги хвърлих.Не казвам марка,защото нямам спомен.С адаптираното мляко не трябва да се прекалява,защото провокира появата на майска болест през пролетта.Тази година,пролетта, се случи лошо време с дъждове и пчелите нямаха достъп до вода(не им бях сложил хранилките),поради което наблюдавах групички от пчели,не можещи да се върнат в кошера.Бях им сложил въпросните питки.При притискане на коремчетата,излизаше гъста кремообразна субстанция,която се различава от нозематозата по това че последната е течна.След поставяне на хранилки с рядък сироп,проблема изчезна.Искам да кажа че кошерите ми са с малки прилетни дъски,точно поради тази причина - болните да не могат лесно да се завърнат в кошера.Споменавам това,защото тази година купих три отводки от пчелар,който им пуска дъски до земята.Като ги прехвърлих в моите,на другия ден гледам по една шепа пчели на група пред всеки кошер.Оказаха се без крила(вароатоза).По принцип питките ги смятам така - 100грама мляко за 1кг.обща маса,като прибавям 1гр.лимонтозу на всеки килограм захар.Прибавям и по малко витамикс.Тези питки ги слагам обаче когато тръгне прашец,иначе слагам само мед и пудра захар плюс лимонтозу.Скутелатор спомена за пчелар,който прибавя алое вера и други,което силно ме заинтригува,но ако има повече информация за съотношения,ще бъде по-добре.Иначе на мен ми се въртят идеи за поилката да е насипана със зеолити и други такива,ама трябва време за експерименти.Въпроса е кои от полезните за човешкия организъм добавки са съвместими и също полезни за пчелите.Мисля че тази тема трябва да бъде отделна и смятам че би се получил интересен диалог.