Като повечето системи кошери и тази система на С.Г. има плюсове и минуси. Доколкото съм запознат ще се опитам да спомена само за някои от тях.
+ Перфектно изградени работнически килийки и малко до почти никакви търтиеви такива.
+ Лесна работа и манипулации с корпусите, когато са малко на брой.
+ Добро презимуване на семействата - компактно кълбо, малка консумация на запаси, лесно се преминава от корпус в корпус, добра вентилация.
+ Ранно и интензивно пролетно развитие.
- Работа с много корпуси.
- Три корпуса се използват за плодник.
- Ханемановата решетка е задължителна.
- Трудно се борави с долните корпуси през активния сезон.
- Лесно се блокира майката и лятото трябва да се положат много усилия за зимната подготовка - семействата видимо отслабват. Ако работиш с малко кошери - О.К., но ако се работи професионално, това не е правилната система.
- Средния добив е по малък от ДБ или ЛР.
Комбинацията от многокорпусен ДБ и корпус на С.Георгиев е добра ("скромният" опит, който имам ме е насочил към работа с два ДБ корпуса и два магазинни корпуса на С.Георгиев. Малкия корпус през активния сезон, според вида на пашата се използва за магазин. При пролетното развитие се използва за плодник. Поради малкия си обем микро климата е добър, рамките са с работнически килийки и това спомага са бурно развитие.
Каквато и система да използвате, важното е да има здраве и любов за пчеларя, всичко друго са вторични, незначителни прояви на суета.
Успех