Здравейте колеги,това лято и аз наблюдавах странна самосмяна на един кошер.Бях сложил магазините и след седмица при преглед видях че въпросния кошер няма нито една пчела горе, за разлика от другите.Отворих го и на средната пита открих една квакаща черна майка джудже.Отстраних я и придадох запечатан маточник от самосмяна от друго семейство, което сменяше поради липсващи два крака на майката.Новата майка се оплоди и пронесе нормално,като не ми е правило впечатление за прошарване на пило.Кошера изтърва пашите но септември беше с добри запаси.Когато почнах да третирам против акара около 20 септември обаче,въпросния кошер пак без майка,но най-интересното беше че на средната пита в долния и край имаше два хубави маточника като за самосмяна, а по средата множество свищеви.Майката се излюпи края на септември.Бях решил да обединя семейството с една отводка,защото шанса да се оплоди беше малък.В деня който реших да ги събирам,при прегледа видях че майката снася и се отказах.Друго което ми направи впечатление беше наличието на акари - на някои пчели виждах по два качени.Досега не бях виждал толкова много.Това лято повечето кошери си избиха търтеите рано, ако се сещате във форума писаха и други колеги за това.Имаше сигнали от цяла България.Предполагам че при липса на търтеи, акара се е прехвърлил на работничките и са плъзнали болестите.Преди седмица махнах лентите на въпросния кошер и въпреки всичко пак забелязах акар.Смятам да третирам с оксалова като застуди.Пчеларствам в района на Созопол.