Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 25 от 29 ПърваПърва ... 152324252627 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 241 до 250 от общо 285
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Бедата е че има голяма разлика между 2000 кошера и 2000 семейства. Такива с 2000 кошера има доста, но с толкова семейства мисля, че са един или двама. Бедата е че тези с 2000-то хиляди кошера са момента най-отпред и правят бозата в пчеларството пълна. Идеята ми е да се измисли такъв вариант, при който хем вълка да е цял, хем агнето сито. Ще бъда благодарен, ако предложите как да стане това. Признавам, на мен ми е трудно да намеря решение.
    Няма как да стане тая! Хем туя до края, хем душата в рая!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Здравейте, колеги.В момента се опитваме със стари к...и нов бардак да правим.Е няма да стане.Проблема както г-н Бонев го описа за 2000 кошера без пчели а вземащи пари е истински прът в колелото.Тези хора ги знаят всички кои са и от къде са.И нищо.Монополисти е имало и ще има и на тях работата няма как да им я сбъркаме кой знае колко.Въпроса остава кой ще гледа интересите на пчеларите(тези които наистина работят и се издържат кото такива) и ще им гарантира прозрачност.Самите те ТЕ ще трябва да го направят.Дали като участници в работни групи или с отделни предложения(стига да има кой да ги чуе).Мисля,че има доста авторитетни личности сред нас на които да се доверим и подкрепим.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    В идеята(предложението) което аз дадох - говоря за пчелни семейства регистрирани във ВетИС на БАБХ, а не за пчелни кошери(незевисимо дали са пълни или празни) - моля ви правете разлика, не смесвайте понятията. Не забравяйте че ве един кошер може да има повече от едно семейство.

Цитат Първоначално публикувано от вълк дивак Виж публикацията
    ...за 2000 кошера без пчели а вземащи пари е истински прът в колелото.Тези хора ги знаят всички кои са и от къде са.И нищо.
    Колега след като ги знаеш кои са и от къде са тези хора - дай назови ги. Аз не само че не ги знам, ами и дори не бях чувал че съществуват такива?!? И какви пари вземат - няма субсидия, няма плащания за опрашване - едни там 12 лв. ДеМинимис имаше миналата година, ама да държиш толкова празни кошери за едни 12 лева ДеМинимис ми се струва меко казано нелогично, и без дори и нотка на заяждане Ви призовавам да ги обявите кои са, от къде са и какви са тея пари дето взимат - дайте малко яснота по въпроса. - благодаря Ви предварително!

От ясно по-ясно е че угода за всички няма да има. Но за да се движи напред пчеларският бранш, то пчеларските организации трябва да се превърнат в чисто пчеларски организации - да се разграничат от търговци, преработватели, производители на инвентар и др. Всеки да е отделно представен във въпросната група пред МЗХ за решаването на всички въпроси, не само сега за промените в закона, ами и ежегодно по решаването на всички въпроси за пчеларските програми и други.
    Хора, огледайте се малко какво се случва в другите подотрасли на родното земеделие!!! С изключение на зърнопроизводството - никой много, много не е "цъфнал и завързал". Животновъдите протестират, искат да им преведът не 50% ами 70% от обещаната субсидия, или целият проблем е за 20%(не че са малко), но и при тях слушам че имало незнам си колко организации и съюзи и какво ли още не, но в крайна сметка се получава че правителството и МЗХ не ги отразяват особенно много(нещо като нас пчеларите). Далеч съм от мисълта да се мерим и сравняваме със зърно-производителите, но нищо не ни пречи да взаимстваме някой успешни практики от тях. Доколкото ми е известно те имат една и то доста силна организация(дори и да е повече от една - колкото и да са, то определено работят в синхрон). Всички в държавата имат някакъв респект към тях - на какво се дължи, дали е само на лобизъм(доста пари има там и могат да си го позволят), но спомнете си и походът им с тракторите към София от преди няколко години. Когато и да се повдигнат, каквито и да е въпроси свързани с техни субсидии и срокове на плащания - само докато се заговори за излизане на тракторите им по пътищата и проблема бързо, бързо се решава(спомнете си какво направи ББ в началото на февруари - изтегли заем за да им плати навреме субсидиите, и изгони Дянков щото му се опъваше по въпроса).

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	image.jpg
Прегледи:      164
Размер:	106.8 KB
ID:	460Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	image_002.jpg
Прегледи:      167
Размер:	107.1 KB
ID:	461

Това са кадри от въпросният протест на зърно производителите. Как мислите дали на първа линия и въобще някъде из колоната са тея със по 7 декара или 20 декара(да направя една аналогия с това от което много от нас се притесняват - че няма да бъдат защитени пропорционално интересите на любителите със 7 или 20 пчелни семейства, ама се получава като в приказката със коня и жабата която и тя вдигнала крак да я подковават наравно с коня. Няма логика да искаш пари от МЗХ или ДФЗ, а пък да не искаш да си регистриран като ЗП, за да получиш трябва най-малкото да отговаряш на основните изисквания. И веднага ревваме - ама и нашите 5, 7 или 20 пчелни семейства участват в опрашването - да, участват в опрашването но отсъстват от ВетИС на БАБХ. И как ветеринарният лекар да дойде да им направи профилактика, да ги прегледа за болести - да ги оборудваме с по един хеликоптер вет. докторите - както НАП преди няколко години, и да летят над селските дворове и да оглеждат за нерегистрирани кошери, създаващи предпоставки за пораждане и разпространение на множество болести). Та да се върна на примера със зърно-производителите - общо взето всички са добре, и големите и средно-големите та дори и по-малките, и всичко това се дължи на простичкият факт че начело на оргаризацията им са застанали оправни и кадърни хора които не по случайни обстоятелства се оказват и едни от най-големите във бранша, просто хората са се доказали(да видим дали МЗХ или който и да е от правителството ще посмее да им бутне субсидията, в смисъл да и сложи таван, защото от 2014 всяка държава има право да сложи таван на плащанията по СЕП, както се споменаваха € 300000, а също и ще им възстановяват акциза върху горивата - 7 литра на декар, около лев и нещо е акциза доколкото си спомням - или говорим за над 10 лева на декар още). Или какъв извод си вадим от ситуацията във въпросният бранш - едрите и кадърни стопани, хора с по-големи възможности, хора трудно манипулируеми, които са по-скоро бизнесмени отколкото фермери са застанали начело на браншовите си организации и са извоювали облаги за всички, включително и за най-малките. Така че от какво се страхувате!?! Не е казано че най-големите ще застанат начело на бранша, техните гласове просто ще са с по-голяма тежест при определянето на въпросната политика която да се води пред всички държавни институции и други браншови организации. И пак казвам каквато и да е(дори и повече от една - няколко) пчеларска организация то тя трябва да е изцяло пчеларска и ясно разграничена от всякакви - търговци и преработватели на мед, производители на инвентари и всички съпатстващи и свързани подотрасли на икономиката.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Evgeni Petkov Виж публикацията
    Нужен ни е не борд от интересции и самозванци, а чесни хора зад които да стоят не сегашните програмни тарикати, а реални работни пчелари- това може да стане само с ЕДНА оганизация на БРАНШОВИ принцип- дали по списъка на БАБХ за животновъдните обекти, дали на общински принцип- пчелари регистрирани в кметствата, но на реални хора и реални кошери.
    Докторе, ти защо не си в работната група ?

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Докторе, ти защо не си в работната група ?
    Отказах и предложих г-н Бонев да бъде поканен- надявам се да не съм сбъркал, а и времето ми все не достига. Но и така мога да си сверявам как протичат срещите и кой какво говори и реално прави! Нужни са 3 различни източника и готово. Поради ангажимент отказах и срещата в събота, но държах вместо мен да бъде поканен точно определен колега, на когото вярвам и ще допринесе с нещо- надявам се добро, дано не направи някой скандал, но знам ли?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Искрен,
    То и при нас е така. Най-силните финансово управляват бранша, но това надали харесва на повечето от нас. Те правят програмите, назначават работните групи, определят цени и след това се възползват от тях, те чертаят стратегиите за развитие на сектора, като в тях можеш да намериш единствено това, което е в тяхна полза, а обикновения пчелар кучета го яли. Той е рая и трабва да бъде мачкан щот е прост. Това не е майтап. Това ще продължава до момента, до който пчеларя докаже, че вече не е рая и си отстоява интересите.

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Г-н Бонев, то обикновенните индианци (пчелари) останаха по малко от вождовете си. И това не е майтап. Обикновенните индианци (пчелари) все чакат някой вожд да ги поведе, а накъде едва ли ги интересува повечето.Та тези индианци си дърпат ципа на типито (палатката) и с нетърпение очакват провала на похода за да кажат ВИДЯХТЕ ЛИ!!!Едва ли може да се очаква те да са катализотора на недоволството. Едва ли те ще са белия кон, на който пчеларството ще блесне в дуспехите си. И както често се случва, същите вождове ще излязат, ще кажат ХАУ и всички ще се поклонят макар и несъгласни с тях. И тук идва момента да се намери вожд обединител. Вожд, избран от всички недоволни и търсещи промяна (а те са малко) и готови да се припознаят в него като в огледало. Пожелавам ви да намерите такъв, та раята да скочи най-накрая. Аз самия съм доста наивен и вярвам в нея. УСПЕХ в работната група.

iskren,съжалявам,че ще те разочаровам. Не мисля,че две имена ще оправят нещата. Нещата са комплексни и трябва да се пипат внимателно, ако искаме резултати. Примера със зърнопроизводителите само може да ни натъжава. За съжаление ние "интелектните" земеделци сякаш се обиждаме, че могат да ни принизят до тракторист или кравар. Та ние се занимаваме с науката пчеларство не с някакъв прост занаят. Всички цифри са излишни-ЕГОТО НИ е голямо.

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Ето и поредната сбирка на едни и същи на които чакаме.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Тук си в голяма грешка. Не че няма да има и от тях, но всеки който беше заявил до 8.11 можеше да получи покана. Много пчелари ще присъстват. Аз самият имам презентация по възлова тема. Само се моля всичко да е наред, че днес брах много ядове с тъпата ни здравна система. Ако не се ползваш с някакви протекции ей така ще те подмятат от болница в болница докато угаснеш. Особено ако си по-въздрастен.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Колега, то е ясно че няколко имена няма да оправят нещата, но след като си казал "А" кажи и "Б", да хвърляме тука само едни половинчати лафове(граничещ със легенд) колкото само да се намираме на приказки не е особенно градивно и по никакъв начин не допринася идейно по темата...

Колкото до вождовете то матналитетът на цялата ни нация е такъв - все си търси месия който да я оправи(първо беше Царя, после Бойко утре ще е някой друг...) и оправия все няма, че пчеларството ни ли да е по-назад?!?
    ...абе, да дадат те(МЗХ, ДФЗ) по някой лев(20-30 на година на семейство - по каквато си искат схема - субсидия, деминимис...) пък ко-ще да ни наредят наравно с кравари, трактористи и чобани - проблем ли ще ни е?!?

Страница 25 от 29 ПърваПърва ... 152324252627 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •