В идеята(предложението) което аз дадох - говоря за пчелни семейства регистрирани във ВетИС на БАБХ, а не за пчелни кошери(незевисимо дали са пълни или празни) - моля ви правете разлика, не смесвайте понятията. Не забравяйте че ве един кошер може да има повече от едно семейство.
Колега след като ги знаеш кои са и от къде са тези хора - дай назови ги. Аз не само че не ги знам, ами и дори не бях чувал че съществуват такива?!? И какви пари вземат - няма субсидия, няма плащания за опрашване - едни там 12 лв. ДеМинимис имаше миналата година, ама да държиш толкова празни кошери за едни 12 лева ДеМинимис ми се струва меко казано нелогично, и без дори и нотка на заяждане Ви призовавам да ги обявите кои са, от къде са и какви са тея пари дето взимат - дайте малко яснота по въпроса. - благодаря Ви предварително!
От ясно по-ясно е че угода за всички няма да има. Но за да се движи напред пчеларският бранш, то пчеларските организации трябва да се превърнат в чисто пчеларски организации - да се разграничат от търговци, преработватели, производители на инвентар и др. Всеки да е отделно представен във въпросната група пред МЗХ за решаването на всички въпроси, не само сега за промените в закона, ами и ежегодно по решаването на всички въпроси за пчеларските програми и други.
Хора, огледайте се малко какво се случва в другите подотрасли на родното земеделие!!! С изключение на зърнопроизводството - никой много, много не е "цъфнал и завързал". Животновъдите протестират, искат да им преведът не 50% ами 70% от обещаната субсидия, или целият проблем е за 20%(не че са малко), но и при тях слушам че имало незнам си колко организации и съюзи и какво ли още не, но в крайна сметка се получава че правителството и МЗХ не ги отразяват особенно много(нещо като нас пчеларите). Далеч съм от мисълта да се мерим и сравняваме със зърно-производителите, но нищо не ни пречи да взаимстваме някой успешни практики от тях. Доколкото ми е известно те имат една и то доста силна организация(дори и да е повече от една - колкото и да са, то определено работят в синхрон). Всички в държавата имат някакъв респект към тях - на какво се дължи, дали е само на лобизъм(доста пари има там и могат да си го позволят), но спомнете си и походът им с тракторите към София от преди няколко години. Когато и да се повдигнат, каквито и да е въпроси свързани с техни субсидии и срокове на плащания - само докато се заговори за излизане на тракторите им по пътищата и проблема бързо, бързо се решава(спомнете си какво направи ББ в началото на февруари - изтегли заем за да им плати навреме субсидиите, и изгони Дянков щото му се опъваше по въпроса).
Това са кадри от въпросният протест на зърно производителите. Как мислите дали на първа линия и въобще някъде из колоната са тея със по 7 декара или 20 декара(да направя една аналогия с това от което много от нас се притесняват - че няма да бъдат защитени пропорционално интересите на любителите със 7 или 20 пчелни семейства, ама се получава като в приказката със коня и жабата която и тя вдигнала крак да я подковават наравно с коня. Няма логика да искаш пари от МЗХ или ДФЗ, а пък да не искаш да си регистриран като ЗП, за да получиш трябва най-малкото да отговаряш на основните изисквания. И веднага ревваме - ама и нашите 5, 7 или 20 пчелни семейства участват в опрашването - да, участват в опрашването но отсъстват от ВетИС на БАБХ. И как ветеринарният лекар да дойде да им направи профилактика, да ги прегледа за болести - да ги оборудваме с по един хеликоптер вет. докторите - както НАП преди няколко години, и да летят над селските дворове и да оглеждат за нерегистрирани кошери, създаващи предпоставки за пораждане и разпространение на множество болести). Та да се върна на примера със зърно-производителите - общо взето всички са добре, и големите и средно-големите та дори и по-малките, и всичко това се дължи на простичкият факт че начело на оргаризацията им са застанали оправни и кадърни хора които не по случайни обстоятелства се оказват и едни от най-големите във бранша, просто хората са се доказали(да видим дали МЗХ или който и да е от правителството ще посмее да им бутне субсидията, в смисъл да и сложи таван, защото от 2014 всяка държава има право да сложи таван на плащанията по СЕП, както се споменаваха € 300000, а също и ще им възстановяват акциза върху горивата - 7 литра на декар, около лев и нещо е акциза доколкото си спомням - или говорим за над 10 лева на декар още). Или какъв извод си вадим от ситуацията във въпросният бранш - едрите и кадърни стопани, хора с по-големи възможности, хора трудно манипулируеми, които са по-скоро бизнесмени отколкото фермери са застанали начело на браншовите си организации и са извоювали облаги за всички, включително и за най-малките. Така че от какво се страхувате!?! Не е казано че най-големите ще застанат начело на бранша, техните гласове просто ще са с по-голяма тежест при определянето на въпросната политика която да се води пред всички държавни институции и други браншови организации. И пак казвам каквато и да е(дори и повече от една - няколко) пчеларска организация то тя трябва да е изцяло пчеларска и ясно разграничена от всякакви - търговци и преработватели на мед, производители на инвентари и всички съпатстващи и свързани подотрасли на икономиката.