Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 76
    Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Преди това трябва де се обединим в две направления - първо МЗХ да ни направи лаборатория в която да си изследваме меда (ако не е съгласна да ни дава директни плащания поне това да направи и безплатно да ни се изследва меда). И второ - да ни се уреди въпроса как директно да си продаваме меда навън с малки бусчета. Та нали ЕС е за свободно движение на стоки? Защо ни държат тук затворени и зависими от някакви си обирджии? МЗХ не иска да остави своите любимци - преработвателите на мед на които им трябават роби. И тогава ще видите как медарите ще повишат цената. Сега никой от нас не знае регламентите за директна продажба и затова ни будалкат тук и ни го вземат на безценица. Иначе много от нас ще напуснат държавата и ще отидат да работят навън като пчелари и ще получават много повече пари, отколкото да отглеждат тук пчели. В България пазарът за пчеларство е свит и трябва да работиш и друга работа иначе си обречен. Да, има големи пчелини и колегите се издържат единствено от тях, но на приливи и отливи. България е южна страна с топъл климат и има богати паши (вече през година-две) и целта и на запада е да ни го взема на безценица, но пък търговците намират ниши и продават навън чрез подставени фирми от всяка държава. Защото никой не може да познае от къде е меда като прехвърлиш в друг съд. Затова например Германия произвежда по-малко мед, от колкото изнася. А е най-големия износител на мед. Питам - от къде идва разликата?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Никой не те е спрял и в момента да изнасяш мед в малки бусчета, стига да покриеш GMP и HACCP стандартите. Това е с цел безопасност на потребителите в цяла Европа. Но ако успееш да покриеш тези стандарти, значи вече си станал преработвател със сертифицирана база за преработка, и си похарчил поне 1 милион лева за сграда, машини и друго оборудване.

Европа не пречи на производителите, Европа защитава потребителите !!! И това е правилно. И не важи само за меда, а за всеки един друг продукт, който се слага в устата.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Европа не пречи на производителите, Европа защитава потребителите !!! И това е правилно. И не важи само за меда, а за всеки един друг продукт, който се слага в устата.
    Именно, защото Европа "защитава" потребителите в хранителните продуктите има всевъзможни Е-та, консерванти, подобрители и подсладители...

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    И защо да няма право да продава мед непреработен или най-малкото да го транспортира до цех за разфасовка в Европа?Мен друго ме гложди повече, че почти няма български мед на буркани в Европа, а основно се изнася на едро.Какъв е смисъла от GMP и HACCP стандартите, цехове, линии и т.н. щом като само го пълнят в бидони, а в Европа в техните цехове разфасоват на дребно? Има нещо объркано в цялата история/

.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Европа не пречи на производителите, Европа защитава потребителите !!! И това е правилно. И не важи само за меда, а за всеки един друг продукт, който се слага в устата.[/QUOTE]
    За това ли ядем вместо сирене палмово масло,вместо месо в каймата гмо соя ,вместо телешко конско и т. н. Липсва ми БДС

Цитат Първоначално публикувано от cecko96_1 Виж публикацията

За това ли ядем вместо сирене палмово масло,вместо месо в каймата гмо соя ,вместо телешко конско и т. н. Липсва ми БДС

При всички случаи, не е заради Европа. А заради не коректността на някои родни производители и търговци. Важното е да си осведомен, а не умишлено заблуждаван от неверни неща на етикета и сам да избереш дали да ядеш палмово масло или сирене от мляко.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Здравейте колеги,бих желал да споделя моето мнение за Европа и безопасността на това което слагаме в устата си.От няколко години съм пчелар, но този коментар го пиша като лозар - занимавам се с десертни лозя от 15г.Имам 10дка сорт Италия в землището на Каблешково.Когато започнах да се занимавам като студент,реших че трябва да разбера принципите в растениевъдството, а това включва и пестицидите които се използват там.Купих си книги по почвознание лозарство,овощарство и една малко срещана - нарича се патология при пестицидите(учебник за студенти в селскостопанските факултети).На базата на прочетеното,започнах да избирам препарати с възможно най-ниската отровност,тъй като пръскането го извършвам аз с гръбна моторна пръскачка,а гроздето го консумират ХОРА.Един от добрите препарати който се явява инсекто-акарицид е Талстар.ОДОБРЕН ОТ ЕВРОПА КАТО БЕЗОПАСЕН ЗА ПРЪСКАНЕ, с относително ниска отровност в сравнение с Нуреле,Децис,Вазтак,Агрия и т.н. !Каква беше изненадата ми обаче когато от миналата година същата комисия която го одобряваше от десет години,го заклейми като вреден,защото видите ли химическите съединения не се разграждали, както е посочил производителя му, а се натрупвал в растението,почвата и след това в човек,като не можело да се каже какви биха били последствията за околната среда и хората.Ако някой се интересува ще се изуми колко още други препарати като купроцин,пероцин и т.н. бяха БЕЗОПАСНИ,докато не станаха пречка за новите поколения пестициди, и изведнъж лъснаха страничните им действия.Защо пиша това, ами защото Европа се ръководи от корпорациите,чийто стремеж е да стават все по-големи,а дребните им конкуренти да бъдат премахнати.Това важи за всички области.Това важи и за пчеларството,след време може да изискат меда да се добива едва ли не в стерилна атмосфера, с предпазни облекла,щото видите ли в Брюксел,"едно дете" умряло от ботулизъм.Нали се сещате че вие и аз няма да можем да си позволим такива условия, те ще останат привилегия за най-богатите.Не виждате ли всички, че колкото по стерилна храна ядем, има все повече алергии и бум от ракови заболявания.Според мен всички Европейски стандарти обслужват едрия бизнес и целта е да се въведат такива изисквания към дребните,че те да бъдат отказани поради невъзможността да заделят такива средства.Имам малко детенце, и когато имаше млечница в устата, всички баби казваха мед със сода върху бибата.Мислите ли че ако това е било толкова опасно,старото поколение е щяло да запомни тази рецепта.Сега какво е положението - пазят децата от меда като дявол от тамян,говоря за индоктринираните родители.Аз на моето му давам още от първата годинка.Не е проблема в меда,а в начина на хранене и преди всичко имунна система.Защо когато децата са малки и ближат всичко по пътя си,докторите казват че това е полезно,защото се поемат бактерии и това изгражда имунитет,а като пораснем млякото което пием е UHT,тоест вътре е живо мъртвило.Имунната система на човек трябва да бъде поддържана постоянно в готовност, а това се постига чрез борба с бактерии и вируси.Преди да имам дете,като паднеше храна на земята я хвърлях, а сега я ям,защото според докторите е полезно за детето ми,а това според мен е полезно и за другите.Пиша тези неща защото за 15години лозарство се нагледах на лъжи и корпоративни интереси, за сметка на здравето на хората и всичко това ОФИЦИАЛНО ОДОБРЕНО ОТ ЕВРОПАТА.Затова не ми говорете за тези продажници.Решил съм лозята да ги пръскам със сяра и медсъдържащи препарати,защото това грозде го ядат хора като мен и вас, а не червеи.В това отношение нещата опират до съвест и морал.Против съм сляпото следване на европейски директиви, и слепите им поддръжници.Ако хората се вгледат в голямата картинка ще се отчаят, а тя е окрупняване и смърт за такива като нас.Всичко започва с добронамерени пожелания и изисквания,видите ли "за благото на хората", а същевременно преди да бъде официално одобрен един пестицид от ЕК се изисква производителя да покаже че е безвреден.Разбирате ли - ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, а не някой друг.Някои ще кажат че това не е вярно ,но истината е че анализи доказващи вредността се заглушават в зародиш с пари и сила,а ушите на евробюрократите са отворени само за корпорациите.Съвета ми към всеки е да не приема безрезервно изисквания, а да помисли преди всичко кои биха били привилегировани от тези изисквания и тогава ще започне да му се изяснява.Не съм против хигиената и основни изисквания, но след А следва Б и до Ю,Я вие и аз няма вече да сме в играта.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Темата се измести,но бях провокиран от предните коментари.Може би коментара е за философските размисли,нека модератора прецени.Ще дам още един пример който касае предполагам голяма част от нас - всички обичаме червеното винце, за което освен приятните емоции свързани с него, се твърди че намаля темпа на стареене благодарение на едно вещество наречено ресвератрол.След като откриха това вещество и широко го прокламираха,се увеличи консумацията на червени вина с което и печалбите на големите винарни.Това което не се доизказа обаче Е ЧЕ РЕСВЕРАТРОЛЪТ СЕ ОБРАЗУВА САМО В НЕОБРАБОТЕНИ С ПЕСТИЦИДИ ЛОЗЯ!!! Ресвератролът може да се каже че е част от имунната система на лозата( и не само на лозата) спрямо гъбичките които я атакуват и пръскайки с пестициди, ние не даваме възможност на растението да го отдели в кожицата на зърната.Както виждате когато има интерес и печалба няма скрупули.Ако някой се интересува, мога да дам и други примери от личен опит.Не съм зелен муджахидин, да кажа предварително
    Този пост е редактиран от Pavel_Bs; 13.11.2013 в 21:03.

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    още по- малко можеш да намериш от полезните вещества в лъскавите бутилки с пастъоризирано вино
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Ами колеги,за съжаление истинското вино струва скъпо.Това не е продиктувано от големи разходи,макар че хубава коркова тапа стига до десетки евро бройката(това се отнася за изключително скъпи вина), а защото шaрата може да се използва само веднъж.Колкото и тъпо да звучи пояснявам,след като се източи ширата тя ферментира и става на скъпо вино,с което се ходи по международни изложения и се печелят медали.Джибрите от друга страна са изключително полезен "отпадък" от който се прави второ вино,което като ферментира се примесва с вино от шaра(така нареченият подобрител) - това са бутилките от по 7-8лв..Ако виното от шaра е повече отиват към 10лв.След това се прави третото вино което е същите джибри от второто плюс вода, захар, дрожди,есенции,оцветители, улфити...Тези са всички мераклийски, механджийски и др. йиски вина в пластмасова бутилка.Накрая джибрите се изваряват и се получава прекрасната ни ракия,която за да не е с "пренаситен вкус" и се добавя първокачествен спирт в съотношение от 30/70 до 50/50(ракия/спирт).В описанието не включвам скъпите ракии,те се варят само от вино, но винаги се добавя спирт.За да добавя нещо към темата и да не ми се сърди модератора,ще кажа че за мен няма цена на меда.Взимайки в предвид безценните му свойства, за мен той няма справедлива стойност .
    Този пост е редактиран от Pavel_Bs; 14.11.2013 в 13:03.

Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •