най-добре е да не се местят през зимата но все пак ако се налага трябва да става внимателно. Дали ще е денем или нощем вече е твой избор...
най-добре е да не се местят през зимата но все пак ако се налага трябва да става внимателно. Дали ще е денем или нощем вече е твой избор...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
местенето да е по време на летателен период. Поставя се слама на входа на новото място.
не е вярно. Поставя се трева или слама пред прелката, да се промушват пчелите трудно и те като излитат се обръщат и виждат каква е причината. Облитат се отново и без проблем не се връщат на старото място. Може и леко да се промени посоката на прелката. Ако е по време на паша трябва всички пчели да се преместят, защото отделни пчели могат да се завърнат на старото място, но като видят че там няма кошери се налитат в други. Не се притеснявай. Много пъти съм местил на по 150 метра в градината си.
Здравейте колеги.Трябва да преместя един кошер на около 20м.и искам вашето мнение кога е най удачно да го направя.Проблема е че кошера е на плочата на гаража и немога да го местя по няколко сантиметра на ден.Консултирах се с един възрастен пчелар и той ми каза да го преместя по коледа,когато се установи трайно падане на температурите.Вашите мнения също ще са ми от полза-благодаря.
Правилно те е посъветвал колегата. Трябва прогнозата де е за поне десетина дни под 13 градуса. Тънкия момент е да действаш мнооооого внимателно за да не стръскаш кълбото. Успех.
В тази сезона можеш да го преместиш когато желаеш, заштото пчелите нјамат много летене сега, така да ти това не прави причина. Ако пак има летене, помери ги навечер, когато са в кошера и затвори прелката да сутринта не излетјат, едно два дена и после всичко по старо. С успех.
Здравейте.Имам една дилема как да преместя 20 кошера на 250 км и кое време на годината е най подходящо със какъв транспорт е най удачно.Имам ли теоретично, някакъв шанс да ги преместя благополучно без много загуби
Продай ги и си купи на новото място.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Най добре е през март.Теоретично шансът да НЕ загубиш нито една пчела е голям.А до март прочети темата(и не само).
Днес отивам да преместя 11 кошера на 30-40 метра ,на другия край на двора,12-ят(по-слаб) ще го оставя на старото место евентуално да обере летящата пчела.На прелките ще поставя слама да ги затрудни при излитане.Като преглеждам 10 дневната прогноза повече 7-8 градуса не го дават.След като премине всичко ще ви споделя за резултатите.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))