Това от една страна е така, но от друга страна един пчелар е защитен в облеклото си когато рови из кошерите и дразни пчелите, а само на 10 метра зад оградата може да има незащитени хора, и дори деца, които могат да бъдат нападнати от пчелите. Аз лично имах случай с едно дете, което пчелите го нажилиха в близост до моята ограда. Детето пищеше, махаше с ръце и бягаше, като с това предизвикваше още повече пчели да го нападат. Както и да е - случая се размина и няма да ви казвам какво ми е коствало това, но след това аз доброволно си взех решение да преместя всички кошери. Нещо повече - сам си реших повече никога да не слагам кошери в пчелин, в който най-близката къща е на по-малко от 100 метра. Това мое решение засегна 2 готовоизградени пчелини с вложени в тях хиляди левове за стойки, огради и т.н., които просто ги изоставих.
Не съм против тоталното изхвърляне на кошерите извън населените места. Това е прекалено грубо. Мисля си обаче, че трябва да има ограничения за бройката на кошерите, както и увеличени отстояния от сгради, в които живеят или работят хора и малки деца. Трябва според мене да има и предупредителни табели по пътя например на 50 метра от двете страни на имота с пчелина.
Помислете си за децата - едно малко дете може да бъде убито само от 50 ужилвания, а то много лесно може да ги предизвика с пищенето, бягането и махането с ръце. Дори и да приемем, че пчеларския закон защитава пчеларите в населените места, вие самите бихте ли поели на собствената си съвест смъртта на едно дете, причинена от вашите пчели? Как ще живеете с тази мисъл след това?