Колега , колкото и да мислим над подобни случки всеки ще даде собствено мнение , а дали то е вярно можем само да гадаем.
Такива случки са ми се случвали доста , включително и тази година - единия от ЛР кошерите ми точно след акациевата паша започна да си прави маточници - маточниците на брой доста точно като за роево - отнех няколко рамки с маточниците и пчелите и си направих отвотки - другата част от маточниците оставих във въпросния кошер.Оказа се , че маточниците не са роеви , а са за самосмяна въпреки всякаква обяснявана логика от всички , че маточниците за самосмяна са няколко на брой и т.н. и т.н. та излюпи се новата майка , оплоди се и започна да снася - олекна ми на сърцето.Мина слънчогледовата паша, гледам майката вътре и нови маточници - оставих маточниците , след извесно време като отворих нито маточници нито майка - явно младата майка по време на брачния полет е станала на храна за птичките.Сложих контролна рамка заложиха на ново хубави маточници, захраниха ги и ги затвориха - да , но мен ме хвана бъз понеже стана септември и не знаех какво точно ще се случи след излюпването на маточниците - дали майката ще се оплоди ?Дали това семейство ще оживее?
И така реших кардинално - поръчах си нова майка от магазина до нас - маточниците с част от пчелите ги прехвърлих като отвотка с цел експеримент да видя какво ще стане - какъв бе ефекта?
Основното семейство прие новата майка и тя започна да осеменява бързо , в направената късна отвотка се излюпи млада майка и се оплоди успешно - осемени 4 рамки , аз добавих още 3 рамки с мед от запаса и така я зазимих.Сега ще видя дали ще дочака пролетта.
На всички ни се ще да даваме точни отговори за това което се случва и ни се иска да сме убедени , че знаем всичко ама нещата по някога не са такива каквито си мислим ние , че са.