Струва ми се, че са ти слаби семействата, дори тези на 6 рамки. Колкото до храната, според мен са я смъкнали в питите, но трябва да го провериш.
Аз виждам няколко варианта за продължаване при положение, че 2ри не е търтовка. Ако все пак е така (трябва да го провериш), може би опция 1 е най добрата като преди това оправиш семейството.
1. Обединяване на 1 с 2 и 3 с 4. Така ще имаш само две, много силни семейства, които с достатъчно храна ще презимуват и ще се развият добре през пролетта, ще си направиш и отводки след акацията. Ако ти се експериментира можеш да запазиш майката от 1ви с една/две пити, за да имаш резервна майка. Тази от 4ти можеш да я убиеш щом е толкова люта.
2. Обединяваш 1ви с 4ти. По принцип 2 слаби не правят едно силно, но може да пробваш
3. Разформироваш 4ти щом е толкова лют и добавяш по 2 пити на 2ри и 3ти. Така ще имаш средно силни семейства и едно по-слабо резервно.
4. Оставяш така както са
Всички варианти изискват подхранване и стесняване на прелката при положение, че медът е малко. Аз бих заложил на вариант 3 и задължително третиране против кърежи с киселина.

Цитат