Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 29 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 285
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Абе аз нещо не мога да се ориентирам в терминологията. Оттатък преговорите между двама бизнесмени ни се представят като борба на всички пчелари срещу държавата. Тука - узаконяването на многото вождове в пчеларството - като победа. Някакви хора по върховете не могат да се гледат и дайте всичките да съществуват, по закон. Е да де, за тях е победа, за редовия пчелар - право на избор, вероятно за кого да говори по форумите през следващите години. Интересна работа.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Надали ще искаш Ганчо за председател на единния пчеларски съюз (щото точно това ще стане - или той или някоя негова подлога). Монархията е хубаво нещо, стига владетел да ти е Луи XIV, а не Луи XVI.

Лично ти, едва ли би искал някой ден тези хора да дойдат в дома ти и да започнат да изгарят кошерите ти. Тогава единствено ще можеш да кажеш на себе си "внимавай какво си пожелаваш, щото може и да се сбъдне"
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ааа, сега стоплих каква е заверата, благодаря ! Значи законът се прави така, че да не може Ганчо с подлогите да кара влака. Благодаря, благодаря ! Не съм знаел, че онези хора са се канели да влизат вкъщи и да ми горят кошерите. Значи вече по закон ще има и добри хора, които ще ни пазят от лошите хора. Благодаря и честита ни победа !

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция

Понеже явно имаш някаква идея, предложи начин по който да няма как "камикадзе" да се окаже на чело на локомотива. Ако предложиш как да се реши този проблем , на мен вече ще ми е все едно за броя на хората управляващи влака - нека бъде твоята.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    В края на последния пост на Бонев се казва:
    Мариета Нейкова постави за размисъл въпроса дали не трябва да се помисли за някакви ограничения за пчелините в регулация, защото имало много оплаквания

Не исках да разлайвам кучетата по този въпрос, но смятам, че той е от изключителна важност, поради факта че над 90% от пчелините са в населените места. След като се поставя въпроса за размишления от госпожа Нейкова то този въпрос ще се подложи на обсъждания. Според мен не трябва да се допускат никакви утежнения повече от това което предвижда закона и в момента. Доводите за това са много и ще се опитам да ги формулирам съвсем на кратко.
    1. Възможностите за охрана в населените места са много за разлика от възможностите в полето или гората. Предвид невижданите размери на кражбите на пч.кошери и пч. семейства да си оставиш кошерите и инвентара които достигат стойност десетки хиляди лева без охрана е безумно.
    2. В момента имаме проблеми с пръсканията и отравянията, но те се пораждат най-вече от пръсканията в цъфтеж. Ако пчелина е в полето в непосредствено съседство с блоковете ще имаме проблеми с абсолютно всички третирания край въпросния пчелин. Представете си как трактора с пръскачките си пръска пшеницата и минава на два метра от оградата ....... Да не говорим за самолета за който е абсурд да спре и пусне дюзите така че да си свърши работата ама да прескочи пчелина.
    3. Достъпа до районите извън населените места понякога, особено на пролет когато имаме най-много работа е изключително затруднен и дори невъзможен ако не разполагаме със специални превозни средства.
    4.Ако гледаме на въпроса не само от "собствената си камбанарийка" е ясно че едни такива рестрикции ще доведат до масово отказване на хората да се занимават с пчеларство което им е и без това допълнително занимание.
    5. Разходите по изграждането на един нов пчелин и преместване на семействата са няколко хиляди лева което със сегашните цени на пчелните продукти ще бъде разход който могат да си позволят малцина.
    6. Ако се обърнем към примера на развитите държави ще видим че:
    Кошери се настаняват по общинските сгради в Австрия http://bnt.bg/bg/news/view/81247/
    Кошери се настаняват върху сградата на парламента във Франция http://pchelite.eu/%D0%BB%D1%8E%D0%B...D%D0%B5%D1%82/
    Кошери се настаняват и по сградите в Ню Йорк и т.н.

В заключение искам да кажа, че ако се съгласим с мерки за извеждане на пчелините от населените места си правим харакири и застрелваме от упор сектора пчеларство в България.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това от една страна е така, но от друга страна един пчелар е защитен в облеклото си когато рови из кошерите и дразни пчелите, а само на 10 метра зад оградата може да има незащитени хора, и дори деца, които могат да бъдат нападнати от пчелите. Аз лично имах случай с едно дете, което пчелите го нажилиха в близост до моята ограда. Детето пищеше, махаше с ръце и бягаше, като с това предизвикваше още повече пчели да го нападат. Както и да е - случая се размина и няма да ви казвам какво ми е коствало това, но след това аз доброволно си взех решение да преместя всички кошери. Нещо повече - сам си реших повече никога да не слагам кошери в пчелин, в който най-близката къща е на по-малко от 100 метра. Това мое решение засегна 2 готовоизградени пчелини с вложени в тях хиляди левове за стойки, огради и т.н., които просто ги изоставих.

Не съм против тоталното изхвърляне на кошерите извън населените места. Това е прекалено грубо. Мисля си обаче, че трябва да има ограничения за бройката на кошерите, както и увеличени отстояния от сгради, в които живеят или работят хора и малки деца. Трябва според мене да има и предупредителни табели по пътя например на 50 метра от двете страни на имота с пчелина.

Помислете си за децата - едно малко дете може да бъде убито само от 50 ужилвания, а то много лесно може да ги предизвика с пищенето, бягането и махането с ръце. Дори и да приемем, че пчеларския закон защитава пчеларите в населените места, вие самите бихте ли поели на собствената си съвест смъртта на едно дете, причинена от вашите пчели? Как ще живеете с тази мисъл след това?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Имам въпрос към Бонев - не ми стана ясно в твоето предложение към МЗХ има ли точки, в които да искаш да бъде свален майкопроизводствения монопол или не? Това според мене е най-важното и се учудвам, че на срещите се обсъжда нещо друго. Ако сега пропуснем шанса си, после ще бъде много по-трудно.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Кошери се настаняват по общинските сгради в Австрия
    Кошери се настаняват върху сградата на парламента във Франция
    Кошери се настаняват и по сградите в Ню Йорк и т.н.

Да де, но никъде не е упоменато че не става въпрос за "пчели убийци", които са забранени за настаняване в близост до населени места.

Никой не може да ти забрани да си гледаш куче за домашен любимец, но това не означава че всички в блока трябва да бъдат целите в белези от ухапвания и да живеят в страх. Има си някакви предпазни (законови) норми това да не бъде допускано - нашийник, наморник (когато се налагат), както и някои породи кучета ( за боеве) забранени за отглеждане в някои страни.

Забравих, ако пчелина бъде разглеждан като животновъден обект, няма как, наистина трябва да бъде преместен извън населено място.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    В такъв случай да забранят отглеждането на повече от една крава, овца, коза, прасе, или три кокошки, патки и т.н. Покрай тях се въдят мухи и други твари, които също са опасни (зарази, алергии...) за миризмите да не говорим.
    Този пост е редактиран от koragroup; 31.10.2013 в 17:58.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Автор
    Регистриран
    14.10.2010
    От друга страна, доста от българските села са така обезлюдени.....Особено тези, които са отдалечени от градовете.Понякога през два-три имота никой не живее.
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
    Атанас Буров

Страница 16 от 29 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •