Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 108
    Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010

Re: ДАДАН БЛАТ ИЛИ МНОГОКОРПУСЕН

Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem

Тук се иска мнението на потребителя "кой от двата вида е по-добър според него"! И въобще не става въпрос за сравнение! Ако две картини не могат да се сравняват, това означава ли че и двете трябва да ми харесват еднакво? Въпрос на вкус, разбиране, предпочитание, дори...предназначение! Ако ти харесваш в твоята кухня да бъде окачена ....икона или "Бурлаците на Волга", аз предпочитам ненатрапчив натюрморт, или "Слънчогледи" на Павел Митков!

Точно за това говоря.
    Не може да се сравнява,а само въпрос на предпочитания.
    Но трябва и някава обосновка, защо? Освен да се посочват на единия предимствата, а на другия недостатъците и обратното... съобразени с бройката на семействата паши и т.н.
    Според мен и двете системи са си добри.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
    Колега Донбонети , ако трябва да отговоря точно и изчерпателно , ще навляза в познатите на всички доводи за предимствата и недостатъците ! Затова ще споделя мислите си в по-друг аспект ! Вижда се , че отявлените привърженици на ЛР системата са предимно хора пчеларстващи в райони с богата , разнообразна и наи-вече паша , за която се знае кога започва и горедоло кога ще свърши , коя и кога е следващата - все макар и относително предвидими ситуаций ! При мен забелязах , че нее точно така ! Аз си задавам елементарен въпрос - как се управлява кошер ? И съответно си отговарям - ами със захар ! При корпусната технология се развиват силни семейства , които виждайки началото на пашата доразвиваш (доусвояват корпуса ) с големи количества захар , иначе може дасе окаже , че вместо мед - произвеждаш пчели ! При ДБ докъдето и дае стигнало развитието - просто прехвърляш 1,2 крайни пити зад дъската , слагаш магазин и (грубо казано)пчелите вече работят за теб ! Т.е. системата позволява "сиромашко" управление ! :D Като добавиш фактори , като тегло на корпуса и труден индивидуален подход към отделното семейство (невъзможно плавно разширение и свиване), корпусната конструкция лапа повече материал , рамки......в крайна сметка всеки сам решава ! :D
    Явно аз съм от изключенията, щото при мен пашата в никакъв случай не е обилна. Обикновенно лятото е сухо и горещо(често минават 3 месеца без капка дъжд) и се спрях на ЛР точно по тази причина. При аналогично силни семейства в "лоши" години от повечето ДБ не може да се изкара и капчица мед, докато с ЛР хващам средно 20.
    Захар? Само когато има нужда от попълване на запасите за зимата.

При мен за мед най-добре се представя ЛР, след това ДБ , а след него -Фарар.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Колега Донбонети , ако трябва да отговоря точно и изчерпателно , ще навляза в познатите на всички доводи за предимствата и недостатъците ! Затова ще споделя мислите си в по-друг аспект ! Вижда се , че отявлените привърженици на ЛР системата са предимно хора пчеларстващи в райони с богата , разнообразна и наи-вече паша , за която се знае кога започва и горедоло кога ще свърши , коя и кога е следващата - все макар и относително предвидими ситуаций ! При мен забелязах , че нее точно така ! Аз си задавам елементарен въпрос - как се управлява кошер ? И съответно си отговарям - ами със захар ! При корпусната технология се развиват силни семейства , които виждайки началото на пашата доразвиваш (доусвояват корпуса ) с големи количества захар , иначе може дасе окаже , че вместо мед - произвеждаш пчели
    Не мога да кажа, че при мен пашите са обилни и точно тук виждам предимствата на ЛР. Когато имаш достатъчно пчели в кошера, те могат да оползотворят и по-слабите паши. ЛР не се управлява със захар. Имат много повече възможности за развитие и в един момент дават много по-добри добиви от ДБ. Имал съм ДБ и години наред ги държах от спортна злоба.От един ЛР кошер средно вадих между 2 и 3 повече мед от дадена паша, от ДБ.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Ако продължим спора , ще има много : ако , когато и т.н. и .... всеки ще държи на своето .... ееее в краина сметка ВСЕКИ РЕШАВА САМ ! wink; :D
    Невсичко с две бузи е лице !

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от buci59
    Да,колега,прав си,тук няма дилема а това трябва да е изцяло личен избор!За да се прецени,коя с-ма е по-добра,е необходимо сравнението да става с доста на брой кошери,за да се елиминра фактора-случайност.И е нужно време,много време.Много от нас работят със своята система и са свикнали с нея,създали са база,инвентар,което,като средства е доста.За да сменим с-та,трябва или да разпродаваме тотално и до край,или да преправяме.Абсурдно.Затова ,кой както е свикнал,така да работи и решава проблемите си,ние затова сме тук,и да си помагаме,важното е времето прекарано покрай пчелите да ни носи радост и удоволствие.
    И пак ще се повторя.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Цитат Първоначално публикувано от penko
    Аз си изказвам мнението за двумайчино пчеларстване , за мен 12р дб е най - добрият вариант,стига да му хванеш цаката.За едномайчиното пчеларстване се пише много навсякаде и затова не искам да давам категоричен одговор, за да не заблудя накой наченаещ колега, Но ми е направило впечатление,че кои с каквато система работи си я хвали.
    Пенко,пробвал ли си следния вариант:До двумайчния 12дб,от двете му страни,сложеш 10дб едномайчни.В началото на април от 12дб вземеш двете майки с рамките и ги настаниш в/у 10дб във втори корпус,като празния кошер се отстранява.Преди акацията обединяваш,като отнемеш по една майка с 2-3рамки и ги върнеш в 12дб.Ще ми е интересно да разбера какво се е получило.
    Целта на занятието е пашата да се посрещне с много пчели 50-60000,че и повече.Работата с помощни семейства или двумайчни ускорява достигането на оптималния брой пчели.И ЛР и ДБ имат своите начини бързо да се развият семействата и да посрешнат ранните паши.Можеби разликата ще се появи в броя на отглежданите семейства и времето за обслужване.

Наблюдател
    Регистриран
    25.01.2011

ДБ или ЛР ?

Донбонети е прав. Добивите от едно семейство в ЛР са винаги повече от два пъти от такова семейство в ДБ.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    НО. Не отписвайте ДБ така с лека ръка има не един и два случй в които семейства в ДБ кошери дават наравно а и в определени ситуации и повече от ЛР. Всичко опира до паша, време и метод на работа- Б.Александров

Даа, истината е тук някъде!!!
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Ключовата дума според мен е метода на работа.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    За мен системата остава на второ място.Преди всичко от най-голямо значение е силата на семейството.
    При всички видове кошери ако разположението на меда, бройката пчели, като и относително еднакъв обем на кошера са едни и същи успехите или неуспехите мисля, че ще са са еднакви.
    Ако говорим за гъвкавост и максимални добиви тогава ЛР превъзхожда , но пък ако говорим за по-малко операции(труд) с добри резултати по-напред е ДБ.

Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •