Да накараме пчелари да регистрират пчелини като животновъден обект и от там да започнем.

В Гърция и други държави, не пчелина, а пчеларя се регистрира. Всеки негов кошер от там нататък независимо в кой пчелин се намира носи този единен уникален номер. Пчелините дори не се ограждат (освен ел. ограда, против мечки). Това дето ние ходим да заграждаме гората ... и аз съм се смял на себе си. Хубаво, лошо, не съм аз човека който да отсъждам.

За конфискуването на болни пчелини.... Ми хайде да поискаме всеки пчелин в който бъде открита зараза, да бъде конфискуван или изгарян ( както е било преди 20-ина години при ам.гнилец). Щото и тези за които се грижи пчелар и те могат да бъдат източник на зараза. Дори и здравите семейства могат да зарязават други семейства и последиците да са фатални. Всеки се страхува някой да не му зарази пчелите ( като има пчелар вблизост до теб и те е страх - местиш пчелите си на достатъчно отстояние, в БГ поне не може да се оплачете че няма достатъчно свободно място), обаче и не се замисля че болестите може да са вече там и да идват и от него, другите пчелари също може да се страхуват от неговите пчели.

Трябва някъде да се тегли чертата и добре да се преценят границите които не трябва да се преминават, иначе цяла България трябва да гори в пламъци, до там са изпуснати юздите. Когато всички били за бесене, никой не увислвал на въжето. Без вароатоза е много по-лесно да си пчелар, но когато я имаш, просто се научаваш да живееш с нея.