Колега Донбонети , ако трябва да отговоря точно и изчерпателно , ще навляза в познатите на всички доводи за предимствата и недостатъците ! Затова ще споделя мислите си в по-друг аспект ! Вижда се , че отявлените привърженици на ЛР системата са предимно хора пчеларстващи в райони с богата , разнообразна и наи-вече паша , за която се знае кога започва и горедоло кога ще свърши , коя и кога е следващата - все макар и относително предвидими ситуаций ! При мен забелязах , че нее точно така ! Аз си задавам елементарен въпрос - как се управлява кошер ? И съответно си отговарям - ами със захар ! При корпусната технология се развиват силни семейства , които виждайки началото на пашата доразвиваш (доусвояват корпуса ) с големи количества захар , иначе може дасе окаже , че вместо мед - произвеждаш пчели
Не мога да кажа, че при мен пашите са обилни и точно тук виждам предимствата на ЛР. Когато имаш достатъчно пчели в кошера, те могат да оползотворят и по-слабите паши. ЛР не се управлява със захар. Имат много повече възможности за развитие и в един момент дават много по-добри добиви от ДБ. Имал съм ДБ и години наред ги държах от спортна злоба.От един ЛР кошер средно вадих между 2 и 3 повече мед от дадена паша, от ДБ.