Покрай проблема с двете семейства искам да споделя нещо от тази година.Както много колеги споделиха тази година в началото на лятото имаше масово избиване на търтеите.Това явление се наблюдаваше в цяла България,поне според споделеното във форума.И при мен се получи, но не при всички семейства.Аз пчеларствам в района на Созопол.Мисълта ми е, че при тези обстоятелства, акара нямаше мазни пържолки и мина на работничките.Казвам това, защото за първи път тази година забелязах акари по работничките, а на някои и по два.Използвах екостоп и варостоп.Екостопа защото имах магазини за дообиране.В някои кошери с екостопа имаше масово паднали акари.Констатациите са от отводките,другите са с мрежесто дъно, но под един с мрежа имаше голяма паяжина и като я обрах беше фрашкана с паднали акари.Мисълта ми е вследствие на това явление с търтеите, тази година предполагам , че ще има голямо опаразитяване и вероятност за по-голяма смъртност.Досега не съм ползвал Оксалова киселина, но мисля да опитам в началото на ноември.Ако някой друг има подобни наблюдения и съмнения да сподели.Търся мнения и за оксаловата киселина.Знам, че и тя има минуси.