Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
Да беше се опитал да вникнеш във въпроса преди го оценяваш като смешен. Аз кошера на Георги съм го оценил където трябва, цени не коментирам. Ще ти поясня с малко повече приказки за да разбереш - въпроса е "Защо точно ламарина? Само срещу дъжд ли служи или има и друг смисъл да е точно ламарина?" Но все пак е добре човек да има малко повече познания по физика от научените по трудово обучение за да разбере смисъла на въпроса.
Колкото до физиката:
Алуминия е по-добър проводник от ламарината,така че алуминиева печатарска плака ще свърши по-добра работа ако искаш да ги екранираш отгоре.Второто нещо е,че за да ги екранираш добре,трябва целия кошер да е обкован с ламарина или поне да има метална мрежа,тя също екранира.
Виждал съм кошери разположени в електроразпределителна станция непосредствено до трансформаторите с високо напрежение,въпреки че това електромагнитно поле се отчита като вредно в литературата за пчелите.И все пак тия кошери от доста време ги гледам там,явно някак си се справят.
Най-малкото може да са по-далеч от електропровод за високо напрежение,не можеш да спасиш пчелите от вълните,ние също сме подложени на тях или варианта е да екранираш всяка пчела по отделно