Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 136

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Това, че е трябвало да сложи преграда вече колегата дано е научил. Разпечатване на пити и поставяне зад преградната дъска е възможно да помогне, но може и да не стане. Понякога пчелите просто отказват да пренесат меда. Има и голям риска от нападение и трябва много да се внимава с разпечатването. Така че МНОГО ВНИМАТЕЛНО действай. Мисля , че има още един вариант. Може крайните пити, които са пълни с мед могат да се сложат в по към средата на кошера, а най в средата една с дебел венец ако има такава, от двете страни на пълните пити по една празна и преградна дъска. Не вярвам семействата да са много силни щом се гледат от човек, който не знае как да остави магазините след последната паша така, че семействата ще се съберат на 5-те пити с мед когато ги стегне студа, а сега докато е топло ще стоят и върху празните пити две пити в краищата. Евентуално меда няма да стигне за цялата зима и след като се установи с проверки от време на време, че пчелите са върху рамките ще могат да се подхранят с меда от магазините, който сега трябва да се изцентрофужи . Общо взето голямо упражнение заради много малка грешка, която с прочитането и на една книжка или поискан съвет можеше да се избегне. Дано колегата си вземе урок.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Какво се случва с незапечатаният мед,който нее покрит от кълбото през зимата?

Наблюдател
    Регистриран
    30.07.2013
    Храната е в пакети по 1 или 2 кг. Поставя върху самите рамки, като се реже найлона на "х" и се отваря. Найлонът не го махам, защото от конденза храната омеква допълнително. Аз използвам надставка 60 мм и върху нея слагам таблата. 1 кг е достатъчен за 1 седмица. Незапасените семейства зимуват с храна върху кълбото - от сега, до Март. Важно условие е да се дават витамини, различни билкови стимулатори и лекарства за нозематоза - редувам Церанон(екстракт от карамфил) и Нозецид (калиев йодит + йод + мравчена к-на)

Наблюдател
    Регистриран
    31.12.2010
    понеже нямам такива надставки може ли да махна таблата и на нейно място да поставя найлон и тогава покривният капак а храната под найлона

Наблюдател
    Регистриран
    30.07.2013
    Найлон, в никакъв случай. Използвай брезент, или друг плат, който абсорбира влагата.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    От този страшен найлон взе, че нищо лошо не им се случи на моите пчелички миналата зима. На всичко от горе си и надзъртах да ги видя дали са гладнички когато си поискам, че нямах много запаси по кошерите. Подчертавам бях с отворени дъна и горна прелка.

Наблюдател
    Регистриран
    30.07.2013
    Rosty, подкрепям за найлона, но при мен покрива само 60-70 % от площа (това е храната). Планирам експерименти с 50 семейства тази зима и ще съм по-подготвен напролет.

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    Колега Јосифив,
    видим дека сте се хубаво справили за през зимата и това е добре
    Но. дали сте направили "лапсус" в поста 110?
    Записали сте че не затолјавате пчелните семејства през зимата от нито една страна. Добре, точно е дека пилото си не започва развитието, ама да имате икономија на мед???
    Мислја че да се пчелите само загреват, трјабва да јадат повече.
    ако се не сме разбрали, проштавајте.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    От този страшен найлон взе, че нищо лошо не им се случи на моите пчелички миналата зима. На всичко от горе си и надзъртах да ги видя дали са гладнички когато си поискам, че нямах много запаси по кошерите. Подчертавам бях с отворени дъна и горна прелка.
    Сподели долната прелка колко отворена я оставяш и горната с каква широчиана е или е кръгла. Благодаря предварително.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Долната прелка колкото да минат две, три пчели едновременно. Дъното ми е изцяло мрежесто и го отварям в предния край към 2 см. по цялата ширина на кошера. Горната прелка 10/500 мм. чист отвор след стесняването. Там слагам и мишепредпазител.
    Тук на последното мнение http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=170&page=6 съм качил една снимка на отводка която доста красноречиво се вижда, че през отворената прелка посоката на въздуха е навън и той е много наситен с влага.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •