Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 32
    Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Една от причините която изтъкват противниците на зазимяването на много силни пчелни семейства е натрупването на много големи количества на CO2 в кошера и оттам задушаването на семейството и т.н.
    Но всъшност концентрацията на CO2 в кошера през зимата е един от факторите които определят успешното зимуване заедно с още един куп такива.
    В това отношение американци и руснаци имат изледвания (научни) като разликите между отделните резултати не са кои знае колко големи. Най-общо казано изводът от изледванията е че високата концентрация на CO2 (до определени нива) действа забавящо на процесите на обмяна на веществата и позволява на пчелите допълнително да намалят разхода на енергия (употребата на храна) което води да предотвратяване на препълването на задното черво на пчелите и увеличава времето в което едно силно семейство има нужда от облитане през зимата. Това позволява на семейството до появата на пило да поддържа постоянна и ниска температура на гнездото с малък разход на енергия и храна и излизат от зимата запазени и по-малко износени от останалите пчели т.е. животът на старите зимни пчели се удължава.

Докато при слабите семейства къдото кълбото е малко за де се топли е принудено да поддържа по-висока температура и е подложено на по-големи температурни колебания което води до консумацията на повече храна и по-бързо износване и отпадане на пчелите. И едно такова изтощено семейство в края на зимата не може вече да поддържа високи температури и да създаде необходимите условия за отглеждане на пило което допълнително забавя развитието му.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    А,можели прецизните инструменти да измерят как точно CO2 влияе на кълбото и дали пчелите все пак нямат нужда от CO2?
    Може, ако се мерят няколко показателя едновременно:
    - концентрация на CO2:
    - температура на кълбото:
    - температура на околната среда;
    - ниво на звука в кошера.
    Записа на тези данни в дейталогер и последваща визуализация с криви може да даде доста точна информация за влиянието на вентилирането върху пчелното семейство.
    Ако могат да се проследят движенията на въздушните потоци в кошера при различните варианти на вентилиране изводите могат да бъдат още по-точни
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Дай някакво разумно обяснение на този феномен, ако искаш да ти повярваме на тебе и на опита на предците.

Ами влагата, от зимното пило. Едно време не са имали мрежести дъна, а разборния кошер е бил прототипен вариант. Чрез опити (практически) са установявали кое да оставят/махнат и кое да подобрят. Как да зимуват кошерите и т.н. ( напр. натрупани във формация пирамида, върху въздушна възглавница и зарити със слама/листа и пръст - така както са съхранявали например ябълките по онова време през зимата).

За повече информация може да прочетеш книгата на Лангстрот - има я във гуугъл буукс- и оригиналната и преиздадения вариант (с различно име са но инфото е едно и също, макар и съдържанието да е разбъркано). И двете са защитени от авторското право, но за по-старото издание съм сигурен че ако си го свалиш на PDF ти дава пълния текст. Пък ако предпочиташ книжен вариант - обади се, ще ти пратя последното издание, като я прочетеш ще ми я върнеш.

Експериментите между другото са проведени според Добрите Лаботаторни Практики (тогава още не е съществувало такова понятие) и за всеки който се съмнява във валидността на експеримента , би могъл и след сто години преразгледа обстоятелствата при които е проведен, и сам да прецени дали изводите са правилни или е пропусната да се отчете някоя променлива ( т.е. не фигурира в записките) която би могла да доведе до грешни заключения. Съответно заради една неизмерена темп. на околната среда например, (и поради непълните записки, както много често се случва в днешно време ) валидността на целия експеримент да може да бъде оспорена.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    някъде четох че пчелното кълбо през зимата при консумация на 1кг.мед отделя 1литър вода.Ако това е вярно то тая вода трябва да излезе от някъде

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    ами ако си на плътно дъно и зиме и лято си на затворена долна прелка (на дъното) и отворене горна (на корпуса) - това груба грешка ли е
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Наблюдател
    Регистриран
    03.03.2011
    Здравейте,моя коментар се базира на личен опит от предходната зима.При първия пролетен преглед към средата на февруари установих , че на няколко кошера не съм вкарал дъната до края и в задния край на кошерите са останали пролуки около 4-5 мм, не повече.в тези кошери нямаше и помен от влага,плесен или конденз и пчелите бяха в добро състояние.в останалите кошери имаше дори и "вода" по дъното , която я попих с парцал.кошерите са система ДБ.тази зима умишлено оставих няколко по същия начин и след около четири месеца ще видим резултата.гледам също и ЛР,но там съм с дълбоко дъно с 1/5 част от дъното само с мрежа и не знам какво е влага.

Наблюдател
    Регистриран
    03.03.2011
    също видях при един колега пчелар замрежени отвори на задната стена на кошера в долния ляв ъгъл(като гледаш кошера отзад).зимуват му на долна прелка и казва че няма влага и при него.за това аз лично подкрепям теорията , че кошера трябва да бъде добре вентилиран в долната си част за да може да се премахва натрупания въглероден двуокис и на негово място да постъпва свеж въздух,богат на кислород.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    това е от една руска публикация на Шабрашов

"Съществува мнението, че въглеродния двуокис, отделян от пчелите, в силата на своята тежест се спуска на дъното и излиза през долния вход. Обаче, пчелите издишват въздух, който има само 7% въглероден двуокис. Смесен с въздуха в кошера, той не се спуска на пода. Ако има горен вход или отвор в тавана, той напуска кошера през тях. Затова горната вентилация е много важна."

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    това е от една руска публикация на Шабрашов

"Съществува мнението, че въглеродния двуокис, отделян от пчелите, в силата на своята тежест се спуска на дъното и излиза през долния вход. Обаче, пчелите издишват въздух, който има само 7% въглероден двуокис. Смесен с въздуха в кошера, той не се спуска на пода. Ако има горен вход или отвор в тавана, той напуска кошера през тях. Затова горната вентилация е много важна."
    И вероятно е напълно прав!
    Закон на Шарл

Този закон е открит и кръстен на французина Жак Шарл, който през 1787 година забелязва, че кислород, азот, водород, въглероден диоксид и въздух се разширяват еднакво в интервал от 80 келвина. Този закон гласи: Обемът на дадена маса газ при постоянно налягане е пропорционален на термодинамичната температура

От което следва, че всички издишани газове, които са с еднаква температура, еднакво са увеличили обема си (олекнали) и се издигат нагоре. Трябва да има от къде да излязат, за да влезе чист въздух с повече кислород.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •