Извинявам се за закъснението, през почивните дни си давам почивка от глобалната мрежа .С колегата Георги, посещението на кръчмето ще го реализираме .А тук ще споделя опита си, за да съм полезен на другите колеги.
Първо в наредба 26, няма изискване за регистрация като ЗП.Предварително си разпечатах наредбата и заявлението за вписване, както и копие на регистрацията на животновъдния обект и с тях под мишница- в областната АБХ, в отдел Контрол на храните.(за колегата Георги, в Русе се намира в дъното, в ляво).
Та казвам им, идвам да ме впишете.Тук дойде момента, който очаквах- казват ми-регистрация като ЗП.Връчвам им наредбата и питам, къде има изискване?Ето ви копието от регистрацията на животновъдния обект.Имаше малко суматоха и ми дадоха тяхна бланка за заявление(моята не им хареса).Взех си бланката и я попълних в къщи.След няколко дена-обратно.Сега беше друг доктор.Тук възникна въпроса какво ще се пише в графата БУЛСТАТ/ЕИК.Аз бях подготвен-ЕГН-то.Заявлението беше прието.Платих едни 43 лева май бяха.След това доктора който отговаря за района където ще бъде регистриран обекта, трябва да се обади за да посети и огледа помещението където ще се съхранява и разфасова меда.Обекта за разфасоване може да бъде на съвсем различно място от пчелина.Тук е момента, в който ако имат желание, могат да ти откажат и да ти дадат предписание да се въведе в ред според изискванията им.В най общи линии, трябва да има под и стени, които да се мият, да има топла течаща вода.Ако при огледа всичко е наред, след десетина дена, трябва документа удостоверяващ вписването да е готов.
Разбира се, трябва да се действа много деликатно.Ако се стигне до остър конфликт по време на дебата за регистрацията като ЗП и се разменят поздравления към роднини , след това при огледа на помещението могат да създадат доста ядове.
Накратко- в областната агенция се отива с копие от регистрацията на животновъдния обект, те си имат бланка за заявлението което трябва да се попълни.